Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Nem az a befejezés, amit képzeltem

Minden idők legfiatalabb Nobel-díjasa, Malala Juszufzai filozófiából, politikából és közgazdaságtanból abszolvált virtuálisan az Oxfordon

2020. augusztus 12. - G. Bonifert Rita

A jeles alkalom apropóján oszt meg néhány gondolatot a Covid-19 miatt nem hagyományosan záruló egyetemi életéről és a fiatal generációk törhetetlen tettrekészségéről a Vanity Fair hasábjain.

malala.jpg

Kép forrása: https://keepincalendar.com/July-12/Malala-Day/647

A Nobel-díjas Malalának és vele együtt sokunknak kellett az egyetemtől fizikailag távol töltenünk a tavaszi félév utolsó hónapjait a diploma virtuális megszerzéséig. Malala kortársaként ismerős az általa lefestett szituáció, amikor egy kis bőrönddel indult tavaszi szünetre, ahonnan aztán hónapok múltán sem tért vissza oxfordi szobájába a családi házból.

Az egész hátralevő szemesztert online végeztük, ültünk a zoom előadásokon és a saját hálószobánkból raktuk le a végső vizsgáinkat. Malala a kertben ballagott diplomájával, én valószínűleg a Tanulmányi Osztály hetedik emeleti irodájában fogom ünnepélyesen átvenni négy évnyi munkám (jelképes) gyümölcsét. Hát ez az idei helyzet.

malala-op-ed-embed.jpg

Kép forrása: https://www.vanityfair.com/style/2020/08/malala-on-her-virtual-oxford-graduation

A 2020-as évfolyam végzősei nyilván nem ilyen befejezést képzeltek el. Malala az év elején például elhatározta, hogy végig barangolja Oxford összes kis utcáját, megörökíti a gyönyörű kerteket és hogy teát fog kortyolgatni annyi kávézóban, amennyiben csak lehetséges. Természetesen a kampusz valamennyi étkezőjét is végig próbálta volna, különösen a Harry Potter filmekből jól ismert Christ Church-öt. A vírushelyzet azonban megérkezett kora tavasszal Oxfordba is, így nem csak a kollégiumi szobájának, hanem az ábrándoknak is búcsút kellett mondania. Minderről Malala fájdalmasan vett tudomást, hiszen a fiatal lány vallja, hogy a tanulás sokkalta többről szól, mintsem a kötelező olvasmányok kipipálása:

„Sokunknak az egyetem az első igai függetlenség élményünk. Magunknak osztjuk be az időnket, és még az olyan banális dolgokat is izgatottan tervezgetjük, hogy mit együnk ebédre vagy, hogy mivel töltsük a vasárnapjainkat. Az oxfordi éveim kezdetén egy idősebb diák felvilágosított, hogy az egyetemi élet alvásból, tanulásból és társasági életből áll, azonban csak kettőt választhatok. „

Lehet, hogy meglepő hallani, de saját bevallása szerint Malala sokszor az alvást és a tanulást áldozta be a krikett meccsek és a bálok érdekében. Csatlakozott az Oxford Unionhoz és a Pakisztáni Társasághoz, amelyek tagjaként elég gyakran megesett, hogy barátai hívására inkább pubokban és vitaklubokban töltötte a délutánjait könyvtárban gubbasztás helyett. Megvan annak is a sajátos bája, ha az ember egyedüli nem-ivóként csatlakozik a Brexitről vitatkozó diákok csoportjához.

Még az Oxfordon és Nobel-díjasként sem maradnak ki az olyan alapvető élmények, melyeket szerintem a világ bármely pontján élő egyetemista megtapasztalt legalább egyszer: sorozatok darálásával tölteni az estéket, a legeslegutolsó pillanatra hagyni a beadandókat, esszé írásból felpillantva eszmélni rá, hogy egyszerűen ránk reggeledett. Van ebben valami elképesztően nagy húzóerő, hogy annak a lánynak, akit tálibok támadtak meg, a lányok oktatáshoz való jogának szószólója, a legfiatalabb Nobel-díjasunk, életéről Oscar-jelölt dokumentumfilmet forgattak és a világ vezetőivel találkozik, egyetemi éveinek egyes momentumai ugyanazok, mint amik velem és gyanítom, hogy a legtöbbünkkel is megestek.

malala2.jpg

Kép forrása: https://thetab.com/uk/nottingham/2018/06/19/oxford-fresher-malala-yousafzai-staying-up-all-night-listening-to-beyonce-as-uni-partying-ways-are-revealed-39876

Nem csak az egyetem falai között szerzett élmények közösek, hanem az egész generációnkat érintő kérdések is, mint a globális járvány, gazdasági visszaesés, rasszizmus, egyenlőtlenség és a bizonytalan jövő. Fiatalként inspiráló előadásokon ülünk, amit a világ legnagyszerűbb elméi és vezetői tartanak, miközben mi is figyelünk egymásra és sokat tanulunk egymásról. Régóta rájöttünk, hogy rengeteg munka vár még ránk, fiatalabb generációkra.

Végignéztük, ahogyan a hatalommal rendelkezők elbuknak abban, hogy megvédjék a menekülteket és a vallási kisebbségeket, hogy megállítsák az iskolai vérengzéseket, hogy biztosítsák az igazságot a színesbőrű embereknek, vagy hogy egyáltalán elismerjék a klímaválságot. Úgy nőttünk fel, hogy tudtuk, egy megtört világot fogunk örökölni. 

Malala viszont bizonyos szempontból sokkal inkább felkészültnek látja a mai fiatalokat a jelenlegi krízishelyzetben való boldogulásra, hiszen már elég sok tapasztalatot gyűjtöttünk abban, hogy hogyan küzdjünk a változásért. Oldalakat lehetne megtölteni olyan fiatalok neveivel, történeteivel, akik mozgalmakat indítottak el, közösségi problémákat oldottak meg, műalkotásokat hoztak létre, amelyek a sajátos perspektívából ábrázolják a világunkat. A változásért küzd Malala is, aki már 11 éves kora óta kiáll a lányok oktatáshoz való jogáért. Továbbá említhetjük Licypriya Kangujam-t, aki India legfiatalabb környezetvédelmi aktivistája, Naomi Wadler-t, aki nyilvános fórumokon áll ki és emlékeztet minket a színesbőrű nőket érintő fegyveres erőszakról és Hamdia Ahmed -t, aki tizenévesként a lakhelyüket elhagyni kényszerülő emberekért kampányol. (Hamdia családjával együtt éveket töltött menekülttáborban a szomáliai polgárháború elől menekülve.) Persze itt van még Greta Thunberg és sokan mások is, akik fontos ügyek mellett szólalnak fel már tizenéves korukban. Ennek a generációnak meghatározó jellemzője a változásért való küzdés képessége és a bátorság ahhoz, hogy higgyen a kitűzött célok elérésében.

malala5.jpg

Kép forrása: https://www.vanityfair.com/style/2020/08/malala-on-her-virtual-oxford-graduation

Malala osztálytársai számára személyes búcsú nélkül ért véget az év, mindenki szétszéledt és haza tért a világ különböző országaiba. A pakisztáni lány azonban biztos abban, hogy viszontlátja majd őket, és abban is, hogy hallani fogunk még a globális 2020-as évfolyamról és az azt követő generációkról, ahogy szavazati jogokért harcolnak és megerősítik a demokráciáinkat. Ahogyan megvédelmezik a bolygónkat. Harcolnak a rasszizmussal, igazságtalansággal. Látni fogjuk még Malalát is, ahogy minden egyes nap az oktatásért, egyenlőségért és a női jogokért dolgozik egész hátralevő életében. Gyakran kérdezik, hogy milyen tanácsai vannak a gyerekek számára, ő pedig válaszul arra bátorítja őket, hogy nem csak a felnőttek lehetnek vezetők. Ahogy látjuk is, már vannak olyan fiatalok, akik fontos ügyek élére állnak, viszont ahhoz túl sok probléma van a világon, hogy egy generáció oldja meg őket. Úgyhogy Malala most az idősebbekhez fordul: ”Nem késő még, hogy változtass!”

Szerző: Bonifert Rita szociológus hallgató, ELTE TÁTK

 Eredeti szöveg: https://www.vanityfair.com/style/2020/08/malala-on-her-virtual-oxford-graduation

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr316132386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása