Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Kiút a bántalmazásból

Egy nepáli szerzetesnő története 1.rész

2020. szeptember 30. - Tokai Zsófi

Any Choying Dromla Nepálban született, Tibetből menekült szülőktől. Dromla életútja buddhista szerzetesként kezdődött, majd a mesés hangja miatt nemzetközileg is ismerté vállt. Az odaadó emberbaráti munkája miatt sokan Teréz anyához hasonlítják. Ő lett az első nepáli UNICEF nagykövet, melyet az emberiség felé tanúsított „szerető-kedvesség” munkája miatt nyert el. Jelenleg már 12 albuma van, a többnyire szokatlan életúton járó „pop” énekesnőnek. A dalai főleg buddhista mantrák, imák zenei aláfestéssel. „Én voltam az egyik legnagyobb lázadó a saját társadalmam szempontjából” – nyilatkozza Dromla a CNN interjúban. És nem túloz. Gazda Viktória vendégszerzőnk fordítása.

ani3.jpg

kép forrása: http://www.chuabuuda.org/en/video/print/430/ani-choying-drolma-with-monks-great-compassion-mantra.html

Nehéz kezdetek

Dromlát gyerekkorában bántalmazta az apja. „Bármilyen kisebb dolog miatt feldühödött, és mindig anyámon és rajtam töltötte ki a mérgét. Ma már egy betegségként tekintek arra, amiben szenvedett. De akkoriban mindannyian szenvedtünk tőle.” A 10 éves Dromla tele haraggal és félelemmel úgy döntött, hogy buddhista apáca lesz. Nepálban az apácáknak nem engedélyezett a házasság és a gyerekvállalás.

„Úgy gondoltam, hogy ha felnővök és megházasodok, az a férfi ugyanúgy fog bánni velem, ahogyan az apám. A családon belüli erőszak egy nagy problémája a társadalmunknak.”

A szülei beleegyeztek Dromla döntésébe – „a kultúránk szerint, ha valaki szerzetes vagy apáca lesz, az az életét sokkal pozitívabban fogja élni.” Dromla hezitálás nélkül leborotválta a haját és feladta a hétköznapi ruháit majd a születési nevét is maga után hagyta.

„Amikor először leborotválták a hajamat, annyira szabadnak éreztem magam, a szellőt is érzékeltem.”

A Nagi Gompa kolostor a Kathmandu völgy hegyvidékén található és Dromla számára ez volt maga a „paradicsom”. „Az egész környezet csodás volt. Mindenki nagyon kedves volt, itt soha nem ütöttek meg és nem kellett a két idősebb fiútestvéremet többé a "hátamon vinnem", vagy kötelező házimunkát végeznem. Visszakaptam a gyermekkorom.”

A Human Rights Watch adatai szerint Nepálban a fiatalkorú lányok 37%-át férjhez adják, mielőtt még betöltik a 18. életévüket. Dromla a kolostorba vonulással megszabadulhatott ettől a társadalmi kényszertől.

Külső hatások

A spirituális fejlődésért a külföldiek gyakran ellátogattak a Nagi Gompa kolostorhoz. 1993-ban az amerikai hangproducer, Steve Tibbetts is felkereste a kolostort feleségével, hogy megtanuljanak meditálni Tulku Urgyentől. Ő volt Dromla egyik tanára is. Az ottlétük utolsó estéjén az egyik kolostori fordító megkérte őket, hogy vegyék fel ahogyan  –  az akkor 22 éves - Dromla énekel.

Dromla kicsit közömbösen kérdezte, hogy ki ez a férfi a magnójával? Majd vett egy nagy levegőt és énekelt pár sort a „Leymon Tendrel”-ből.

„Levoltam nyűgözve és megdöbbenve egyszerre” – meséli Tibbetts. Annyira megdöbbenve, hogy Tibbetts elfelejtette megnyomni a felvétel gombot. „Az énekének van egy olyan hatása, amitől az emberi létezés érzése a szívéig hatol.” mondja. „Az a tónus, az a kvalitás, amely egyenesen beüt az ember mellkasába.”

Tibbetts néhány nap múlva visszatért és felvette Dromla énekét. Amerikába visszatérve gitárra zenésítette a felvett buddhista himnuszokat, majd elküldte Nepálba azzal a javaslattal, hogy működjenek együtt egy album létrehozásában. „Gondolkodás nélkül belevágtam” – meséli Dromla, „és ez később valamiféle varázslatot hozott az életembe.”

Míg Dromla Tibbettshez köti a sikerét, a férfi az ellenkezőjét vallja. „Csak hogy tisztázzuk, őt nem hagyták volna figyelmen kívül,” meséli a CNN-nek, e-mailen Amerikából.  „ha nem én találkozom vele, biztos, hogy más is felfedezi a tehetségét.”

Az éneklő apáca

Az első album címe a Cho volt. Az ének a nepáli kolostorban lett felvéve, karöltve a híres amerikai slágergyáras Je Boyd-dal, aki a Pink Floyd-dal is együtt dolgozott.

A Cho albumnak jók voltak az eladásai, ám Drolma nem vonta bele magát a részletekbe „Nem érdekelnek a számok” – mondja, és már az amerikai turnéja szervezés alatt volt. Abba az országba, ahova roppant nehéz vízumot kapni és a nepáli útlevél sincs túl jóra értékelve – Dromla viszont megkapta az engedélyt az amerikai 22 állomásos turnéra.

„Két másik apáca volt velem a színpadon Steve-vel és még egy hangosító sráccal együtt. Hatalmas turnébuszunk volt” emlékszik. „New Yorkban a Knitting Factory-ban léptünk fel. A rajongók mind amerikaiak voltak, egy nepáli arcot sem láttam”.

A gyors kajákkal egyetemben, az amerikai nők szabadsága egy kultúrsokk volt számára. „Meglepett az amerikai nők függetlensége és magabiztossága. Mind tudtak vezetni és iskolázottak voltak. Nagyon inspirált.”

Visszatérve Nepálba, Dromla vett egy számítógépet és internetet a kolostorba, majd nyitott egy saját bankszámlát.

Folytatás következik egy hét múlva.

A cikk fordítója Gazda Viktória, aki BA tanulmányait a Buddhista Főiskolán végezte el dharma tanító szakon, majd kiutazott Ázsiába, ahol több évet élt, főként Indonéziában és Nepálban.

Cikk forrás: https://edition.cnn.com/2017/06/22/asia/her---ani-choying-drolma-2/index.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr2816221336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása