Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Heti Asztrik

Gondolatok Várszegi Asztrik püspöktől

2019. január 17. - Zaccc

Várszegi Asztrik elnökölte a Lénárd Ödön Alapítványt, melynek feladata az volt, hogy fényt derítsen az egyházi személyek múltbéli tevékenységére. Szerepet vállalt a Hitvallók és ügynökök című dokumentumfilmben is, amely az egyház és az egyházi vezetők belügyi fertőzöttségéről szólt. A film az egyházon belül botrányt okozott, ezért le kellett mondjon az alapítvány irányításáról. Maga így vallott erről:

"Csalódnom kellett: több barátot vesztettem, mint szereztem. Megdöbbentett a visszhang. Elszánt híve vagyok a progresszív folyamatnak, de személyesen nem vihettem tovább az elnökséget. És csak ismételni tudom: bűnbánat és a múlt bevallása nélkül nincs megtisztulás. Csak olyanban bízunk, akiről feltételezzük, hogy tiszta. Ha nem szerezzük vissza hitelességünket, nem leszünk képesek megújulni és ismét elnyerni a társadalom bizalmát. A bűnt nem elhallgatni, elkenni, elsimítani kell, hanem nyíltan megbánni. Ha nem mi magunk tárjuk fel múltunkat, megteszik helyettünk mások. Erkölcsi adósságunk rendezésére 1990 óta nyitva áll az ajtó, mégsem tártuk elég szélesre."

varszegi-asztrik2marieclaire_hu_jo.jpg

Online megjelent: https://arcanum.blog.hu

Fotó: marieclaire.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr8414559568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása