Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Házas férfiak pappá szentelése, a nők szerepének előmozdítása az egyházban, környezetvédelem és klímaválság

Megkezdődött az amazóniai püspöki szinódus a Vatikánban

2019. október 15. - Jézsó Tamás

Megkezdődött a Vatikánban az amazóniai püspöki szinódus, melynek fő témái: házas férfiak pappá szentelése, a nők szerepének előmozdítása az egyházban, környezetvédelem és klímaválság.

A három hétig tartó vatikáni megbeszélésen a pápa jelenlétében folynak a kongregációs ülések, melynek fő témái a következők: az egyház vállalja föl a társadalmi és természeti kihívásokat, gondoskodjon a hívek szentségi ellátásáról, akár az állandó diakónusok számának növelésével, akár házas férfiak pappá szentelése révén.

mate.jpeg

Kép: Vatican Media

Claudio Hummes bíboros a szinódus nyitónapján ezekkel a szavakkal fordult a résztvevőkhöz:

Ez a szinódus olyan, mint egy asztal, amelyre Isten megterített szegényeinek, és azt kéri tőlünk, hogy felszolgáljunk ennél az asztalnál, meghallva az Amazóniából érkező segélykiáltást.

Kilépő egyház, élő történelem

A szinódus fontos célja, hogy megerősítse és elmélyítse a „kilépő egyház" fogalmát, amelyet Ferenc pápa már megválasztásától kezdve hangoztatott: az egyház zarándokoljon a történelemben, álljon az emberek mellé, főleg, ha a perifériára szorultak – ide tartoznak az őslakosok is. Az egyház akkor lesz hű a hagyományhoz, ha nem a múlthoz ragaszkodik, hanem az élő történelemhez. Ha az előző nemzedékektől örökölt hagyományokhoz hozzáteszi a maga tapasztalatát és hitét az adott korban. Nem szabad félni az újtól, mert Krisztus az új „tegnap, ma és mindörökké”.

Környezetvédelem és klímaválság

Másik fontos témája a szinódusnak az amazóniai térség természeti fenyegetettségéről szól, amely mögött politikai, gazdasági érdekek húzódnak. A kizsákmányoló és pusztító vállalatok a sokszor illegális kitermelések következtében tönkreteszik a talajt, rombolják a biodiverzitást, s ehhez a helyi vezetők sokszor segédkezet nyújtanak. Aki pedig védeni igyekszik a területet, azt gyakran megölik. Ezzel szemben az átfogó ökológia lényege, hogy az ember és a természet élete kölcsönösen összefügg egymással – amint arra a Laudato si’ – kezdetű enciklika is rámutatott. A felmelegedés megállítására irányuló erőfeszítések a párizsi klímaegyezményben öltöttek testet, noha az abban vállaltakat még mindig nem tartották be. Egyes szinódusi atyák ökológiai gyilkosságról beszélnek és bűnnek tartják a teremtett világnak okozott károkat. Ezzel Isten ellen, a felebarát és a jövő nemzedékek ellen is vétünk.

Házas férfiak pappá szentelése

Az őslakosok azt kérték, hogy – bár tiszteletben tartják a katolikus papság cölibátusának értékét – közösségeikben engedélyezzék a nős férfiak pappá szentelését, mivel az óriási távolságok és a papok alacsony száma miatt csak szórványosan juthatnak hozzá a szentségekhez. Kérték ugyanakkor a női vezetők szerepének elismerését is.

Erwin Kräutler osztrák származású amazóniai püspök meggyőződése: az eucharisztia előbbre való a cölibátusnál. A 80 esztendős Erwin Kräutler püspök Ausztriában született, de 26 éves kora óta Amazóniában él. Harminc éve testőrök vigyáznak testi épségére, ugyanis védi az őslakosokat és az őserdőt. Az Amazonas-térségében több ezer közösség egyszer-kétszer jut az oltáriszentséghez évente, pedig az a keresztény élet számára meghatározó jelentőségű. Nemcsak Isten szavára van szükségük, hanem az eucharisztiára is. Fennáll a veszély, hogy a papi nőtlenséget az oltáriszentség elé helyezzük. Az Úr az utolsó vacsorán azonban azt mondta: Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre. Ezért számunkra az eucharisztia kötelező – vallja Kräutler püspök. Kräutler püspök szerint nincs más megoldás, mint a házas férfiak pappá szentelése. Annál is inkább, mert az őslakos népek nem értik a cölibátust. Számukra a nőtlenség értelmezhetetlen állapot.

Az inkulturáció fontosságára is rámutattak a szinódusi atyák, vagyis hogy az egyház öltse magára az őslakosok arcát, tanuljon az amazóniai kozmovízióból, és értse meg a nyugati hagyománytól eltérő kultúrákat és rituális jelképeket.

vati.jpeg

Kép: Vatican Media

A nők szerepének előmozdítása

A női diakonátusról is fog beszélni a szinódus. A vidékről városba özönlő lakosságot a pünkösdista egyházak előbb érték el a katolikus egyháznál, amelyik nincs jelen, hiszen nincsenek papok, szerzetesek vagy szerzetesnők. Nem elég meglátogatni egy-egy közösséget, ott kell lenni velük mindig, kiszolgáltatni nekik a szentségeket. Arról se feledkezzünk el, hogy a pap nélküli közösségek két harmadát nők koordinálják. Sok szó esik a nők érvényre juttatásáról, de konkrétumokra van szükség.

girls.jpeg

Kép: Vatican Media

Forrás: www.vaticannews.va/hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr4915223512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása