Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Maradj velünk KDNP, s külön Semjén Zsolt!

2020. január 18. - LaszloGalambos

Semjén Zsolt pártelnök-miniszterelnök-helyettes állítása szerint vatikáni körök is kérik pártját, a KDNP-t, hogy maradjon az Európai Néppárt tagja. Mi oka lehetne ennek? A Vatikánban felfigyeltek talán Európa egyik legnagyobb választói támogatottsággal bíró kereszténydemokrata pártjának a felebaráti szeretet és irgalmasság parancsa iránti elkötelezettségére? Esetleg a pártelnök széles körű teológiai műveltségére? Vagy a párt tagjai csak túl mélyet lélegeztek a tömjénfüstből? Sorra vesszük a lehetséges magyarázatokat...

A magyar kormánynak régóta rossz a renoméja a Vatikánban a nem éppen a felebarát segítését és a szükséget szenvedő iránti irgalmat hangsúlyozó politikai kommunikációja miatt a menekültkérdés vonatkozásában. Bár évekkel ezelőtt Áder János köztársasági elnök elmondása szerint meghívta Magyarországra Ferenc pápát, az egyházfő csak Csíksomlyón találkozott magyar hívek nagyobb tömegével.

Mióta a nagyobbik kormánypártnak kifelé áll a rúdja az Európai Néppártból, szövetségese, a KDNP jelezte, ők inkább a pártcsaládban maradnának, melynek kötelékéből a pártelnök-miniszterelnök-helyettes-tárca nélküli miniszter, Semjén Zsolt szerint maradásra kérik őket, méghozzá vatikáni körökkel egyetemben.

semjen_uni_nke_hu_2.jpg

Fotó: www.uni-nke.hu

Felmerül a kérdés, hogy a háromnegyed évszázados – bár nem éppen kontinuus – születésnapját nemrég ünneplő, ám régóta mérhetetlen választói támogatottságú kisebbik kormánypárt milyen vatikáni kapcsolatokkal rendelkezhet? Figyelembe véve a Vatikán jelenlegi irányvonalát, valószínűleg nem különösebben magas szintű – hiszen még egy évekkel ezelőtt beígért pápalátogatást sem tudtak kieszközölni egy Csíksomlyótól mintegy 700 km távolságra elhelyezkedő fővárosban.

Az is elképzelhető persze, hogy kapcsolataik magas szintűek, csak a KDNP az előző, ultrakonzervatív vatikáni kurzussal ápolt jó viszonyt. Ha így van, akkor Semjén Zsolt elnök úr elárulhatná, hogy a visszavonult Benedek pápa akkor most valóban társszerzője a Sarah bíborossal közösen jegyzett, Szívünk mélyéből című bestseller-gyanús opusnak, vagy egyszerűen csak adott szövegek és szerzői nevek nem megfelelően hivatkozott átvételéről van szó – mellyel korábban már meggyűlt a baja a szociológus-pártelnök-miniszterelnök-helyettes-tárca nélküli miniszter úrnak is.

Bármilyen szintű és irányultságú kapcsolatokkal bír is a KDNP a Vatikánban, bizonyára akkor tett rájuk szert, amikor az egyházi államban felfigyeltek Semjén Zsolt teológus-vallástudós-szociológus-pártelnök-miniszterelnök-helyettes-tárca nélküli miniszter páratlan teológiai műveltségére, valamint gyakorta hangoztatott apologetikus mondataira – megindokolván például, hogy az állatok miért nem juthatnak be a mennyországba.

Annyit mindenesetre szeretnénk kérni Semjén úrtól, hogy árulja el nekünk, melyik templomban lélegzett be a tömjénfüstből nyilatkozata előtt, mert mi is szívesen vennék belőle egy mély slukkot, hátha bennünket egyenesen Ferenc pápa kér maradásra az Európai Parlament valamely pártszövetségében.

Megjegyzés: A címadásra az itt elérhető sláger indított – bizonyára a magas szintű néppárti és vatikáni körök is így gondolnak a nagy múltú pártra és elnökére.

A szerző szociológus, a Felszabtér Blog alapító szerkesztője

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr6315414828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása