Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Marx bíboros: „A Biblia nem elég megtudni, mi Isten akarata napjainkban, ehhez szükség van a társadalmi mozgalmakra és a tudományra is.”

2020. július 09. - Jézsó Tamás

Isten tervének megértéséhez szükségünk van a tudományra és a társadalmi mozgalmak eredményeire; szabadság és felelősség együtt járásának szükségessége - interjúrészlet Reinhard Marx német bíborossal.

marx.jpeg

Az idők jeleinek megértése olyan igény, amely az egyházban is erőteljesen hallatszik, főleg az utóbbi években, amikor az új technológiák és az új társadalmi mozgalmak megváltoztatták a világ megértésének módját és a személyes kapcsolatokat. Reinhard Marx német bíboros, München érseke arra az égető kérdésre válaszol, hogy   

„Mit akar mondani nekünk Isten napjainkban?”

A katolikus egyháznak is tanulnia kell, még akkor is, ha nincsenek sokan hozzászokva ehhez a felfogáshoz. 

„Nem csak a bibliai szövegekből és az egyházi hagyományból kell tanulnunk, hanem a társadalmi mozgalmaktól és a tudományos ismeretekből is - hangsúlyozza a német bíboros a Deutschlandfunk rádiónak adott interjújában, amely a Katholisch oldalon olvasható. 

Marx kifejti, hogy ugyanezen az elven, a társadalmi mozgalmaknak is táplálkozniuk kell a katolikus egyház társadalmi tanításából a közjó vonatkozásában. 

A bíboros a nyilatkozatban aggodalmát fejezi ki, hogy a koronavírus okozta világjárvány  hatására a társadalmi feszültségek és egyenlőtlenségek fokozódni fognak.

Sokaknak, akiknek eleve rossz volt az élethelyzete a válság előtt, még rosszabb lesz az életük.

Marx hangsúlyozza, hogy

a koronavírus megmutatta, milyen törékeny az életünk, milyen értékes, ha a szabadság és a felelősség együtt járnak, mert szabad társadalom csak akkor képes létezni, ha tagjai szolidárisak egymással.

Forrás: www.vidanuevadigital.com

Fordította: Jézsó Tamás

Hogyan hallgattatják el a vallási abúzus túlélőit és miért mentik fel az elkövetőket?

1. rész

A vallási abúzus alapvetően hasonlóan működik, mint a „hétköznapi” bántalmazás. Az eltérés azzal a fordulattal kezdődik, amikor a vallási hittételeket, a szent szövegeket, vagy az intézményesített gyakorlatokat és hagyományokat használják fel arra, hogy eltüntessék az elkövetők által okozott erőszakot valamint elhallgattassák az áldozatokat. Ebben a két részes cikksorozatban ezeket a módszereket fogom bővebben kifejteni, előtte viszont, most az első részben összefoglalom azokat a társadalmi okokat, amelyek megágyaznak a vallásos (és spirituális) visszaéléseknek. Tokai Zsófia írása

june_kim_michelle_cho_opiom_gallery_1008.jpg

Tovább

Egy meleg, keresztény apuka válasza a CitizenGo petíciójára

Mészáros György nyílt levelet fogalmazott meg a CitizenGo által "Közös kiállás, amikor családjainkat, gyermekeinket, hitünket és Szent Koronát támadják" c. petíciójához, amelyet eljuttatott a Felszabtér szerkesztőségébe. Szerkesztőségünk nyomatékosan visszautasítja a vallási alapú gyűlöletkeltés minden formáját. S cselekvő szolidaritásunk jele, hogy saját eszközeinkkel igyekszünk ráébreszteni a közvéleményt arra, hogy ne csak a harsogó politikai szlogenekre, petíciókra figyeljen oda, hanem az emberi, őszinte s fájó szívű szóra. Hiszen csak akkor lesz emberibb a világunk, ha a címkék mögött végre kezdjük látni az emberi arcokat is.

gyuri.jpg

Fotó: Mészáros György és kisfia

Tovább

Divatozás, iparozás itthon I. rész - Szocialista kezdetek

Divat. Annyira drámai, annyira cool és annyira földtől elrugaszkodott, hogy szinte abszurd ötletnek tűnik józan ésszel rátekinteni erre a minden érzékszervünket leigázó iparágra. Pedig, ha a felszínt megkapargatva a homlokzat mögé tekintünk, minden olyan profán elem megtalálható benne, mint bármely más iparágban. Kőkemény gazdasági folyamatok, társadalmi identitás és bizony a politika is megbújik a mesés látszat mögött. Bonifert Rita írása

1pataki_agi.jpg

Tovább

A keresztény értelmiség árulása - Olvasóink írták

A keresztény értelmiség törekszik az állami és egyházi státuszok és az azokkal járó előnyök megszerzésére. Így egyszerre legitimálja az egyházat és az államot. Az árulás ott van, hogy a jézusi tanítás nem erről szól. Olvasónk, Garay András kommentárja

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az egyházvezetés és a kormány viszonyában a mérleg nyelve a keresztény értelmiség. Az ő megerősítésük (állami és önkormányzati státuszokban, egyházi intézményekben és az őket kiszolgáló háttérvállalkozásokban) alapvető stratégiai cél. A legitimáció alapját ők jelentik. Ezért fektet az egyházvezetés és az állam is hatalmas pénzeket a keresztény elitképzésbe, hiszen erről a bázisról töltődik fel mindkét apparátus. Itt jók a pénzek, versenysemleges munkahelyek vannak, igazi kontroll nélkül. A keresztény értelmiség törekszik az állami és egyházi státuszok és az azokkal járó előnyök megszerzésére. Így egyszerre legitimálja az egyházat és az államot. Ők a kapocs.

ker_ert_www_evangelikus_hu.jpg

Tovább

Egyre több menekült a világban

Ferenc pápa: "Mindnyájukban jelen van Jézus, aki, mint Heródes idején, menekülni kényszerül, hogy életben maradjon."

Közzétette legfrissebb világjelentését az ENSZ menekültügyi szervezete, az UNHCR, melyből kiderül, hogy 2019 végén 79,5 millió otthonából elűzött ember él világszerte, ami az emberiség 1 százaléka. A menekültek 40 százaléka pedig gyermek. Ez azt jelenti, hogy egy év alatt 9 millióval nőtt a menekültek száma a világon.

ref.jpeg

Tovább

Az egyházi szexuális abúzusok okai a pszichológus szemével

Az egyházak fontos szerepet játszanak a társadalom életében. Karitatív tevékenységükkel hirdetik a minket szerető Isten jelenlétét a világban. Vigasztalást, reményt nyújtanak a szenvedésben, és békességet a távozóknak. A római katolikus egyház 2000 éves történelmével, a világ egyik legősibb vallási intézménye és talán egyik legfontosabb jellegzetessége, hogy papjai cölibátusban élnek. Az utóbbi években kerültek napvilágra, az egyházon belüli pedofilbotrányok, és ennek kapcsán felvetődött a kérdés, hogy ezekben az ügyekben vajon milyen szerepet játszik a cölebsz életforma, mely a szexuális élettől való teljes tartózkodást jelenti. 2018 októberében püspöki szinódus volt a Vatikánban, ahol Reinhard Marx bíboros azt mondta, hogy nem a cölibátus, vagy a homoszexualitás oka a pedofil bűncselekményeknek, hanem az elkövetők gyengesége és éretlensége vezet a visszaélésekhez. Ebben a kijelentésben az „éretlenség” a kulcsszó. Elöljáróban fontos leszögeznünk, hogy az ember a test és a lélek egységéből áll. Külön kezelni a lelket, és a testet a mai tudásunk szerint nem tanácsos, mert a lelki állapotunk, befolyásolja a testünk működését, és fordítva is igaz, a testi állapot hatással van a lelki életünkre. - Csóka Judit, klinikai szakpszichológus írása.

missbrauch_kirche_5.jpeg

Izgalmas kérdés, hogy valaki miért mond le az emberi élet egyik legnagyobb, és legszebb kalandjáról, a szerelemről, a másik emberrel való eggyé olvadásról, és annak extatikus öröméről?

Pszichológiai szempontból vizsgálva, sok egyéb tényező mellett, talán azért, mert nem is tudja, miről mond le. A papnevelő intézetbe általában érettségi után jelentkezhet az a fiatalember, aki hívást érez a papi szolgálatra. Legalább tizennyolc éves, vagy a húszas évei elején tart tehát az illető, aki a választásával egy életre (vagyis az elkövetkező 50-60 évre) lemond az intimitásról, a szexualitásról, a nőkkel való kapcsolatról, gyakorlatilag valószínűleg úgy, hogy nincsen tapasztalata, vagy ha van, akkor is csak csekély élménnyel rendelkezik az életnek erről az oldaláról.

Tovább

Heti Küng - Vatikáni személyi kultusz és propaganda

Ratzinger (…) pápa zsinatellenes politikáját teljes mellszélességgel támogatta a római Kúria, amelyben elszigetelték és kiiktatták a zsinati gondolkodású munkatársakat. A zsinat utáni időszakban ismét hatékony, teljes egészében a római személyi kultuszt kiszolgáló propagandagépezetet építettek fel. A modern tömegkommunikációs eszközöket (televízió, internet, YouTube) rendszerszerűen, szakértelemmel és sikeresen használták fel a saját érdekek szolgálatában. A nagy tömegrendezvények láttán, épp a pápai utazások során, sokan úgy vélhették, az egyházban minden a lehető legnagyobb rendben zajlik. A döntő kérdés azonban az, hogy mi a homlokzat és mi a lényeg.[1]

ratzi_www_medjugorjemiracles_com.jpg

Fotó: www.medjugorjemiracles.com

[1] Hans Küng: A halálosan beteg egyház. Blätter für deutsche und internationale Politik, 2011. szeptember. Mérleg Online – 2013. 02. 06.