Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

A nép hangja - Gondolatok a reparatív terápiáról

2019. szeptember 18. - LaszloGalambos

Valakinek gyógyulást ígérni egy nem létező vagy nem gyógyítható "betegségből", az kuruzslás. Téves hitbe ringathat valakit, akinek az önmaga elfogadása felé lenne jó tartania. A kívülállóknak pedig felmentést ad az alól, hogy elfogadják a meleg embertársaikat, hiszen ha van gyógymód, akkor a melegnek kell meggyógyulni, nem a környezetének elfogadni. Szóval ez még önkéntes alapon is veszélyes irány.

(Olvasónk, V. Naszályi Márta gondolatai)

hodaly_mandiner_hu.png

Fotó: mandiner.hu

Írjanak nekünk bizalommal, várjuk olvasói leveleiket a felszabterblog@gmail.com címre! A legérdekesebbeket válogatás után és hozzájárulás esetén közöljük.

Heti Küng

Gondolatok Hans Küng teológustól

„Merre tart a 21. század elején ez az egyház, amely változatlanul ragaszkodik a tévedhetetlenség dogmájához? (…) Vajon nem kellene-e végre elméletileg is végiggondolni a pápai tanítás tévedhetetlenség-igényét? (…) Ne legyenek illúzióink: valódi megújulás aligha történhet a tévedhetetlenség-dogma építő jellegű „felülvizsgálata” nélkül. (…) De az a könyörtelen és lélekölő dogmatizmus sem tartható fenn, amely a betűre esküszik, megakadályozza az egyházi élet és tanítás mélyreható megújulását és lehetetlenné teszi, hogy az ökumené terén jelentős mértékű előrelépés történjék.”[1]

katholisch_at.jpg

Fotó: katolisch.at

Katolikus teológusok a fenyegető szankcióktól való félelmükben nemigen mertek kritikai nézőpontból foglalkozni a tévedhetetlenség ideológiájával. Hans Küng megtette, ezért a tanítóhivatal – 40 évvel ezelőtt – megvonta tőle az egyházi felhatalmazást a tanításra.

Küng pár éve felhívást intézett Ferenc pápához, és ő válaszolt neki, szembefordulva a „hideg íróasztal-morállal”.

[1] Tévedhetetlenség Hans Küng felhívása Ferenc pápához (2016. március 9.) – Mérleg Online. 2016. 05. 26. http://www.merleg-digest.eu/tevedhetetlenseg/

 

Elértük a 4444 like-ot!!!!4444!!!!4444

Először gondoltuk, hogy hangosan és jelentőségteljesen kommentelő olvasóink kedvéért osztjuk meg, de rákerestünk, és - mivel ezoterikailag alulképzettek vagyunk, nem tudtuk, hogy - ez bizony angyalszám. Szóval most reményteljesen várjuk ezotériában, dogmatikában, angelológiában hívő olvasóink lájkjait, hátha egy kis kövér puttó nekünk is a vállunkra ül...

angel-number-4444-700x400.jpg

Heti Küng

Gondolatok Hans Küng teológustól

Az én példaképem a katolikus egyházban XXIII. János, aki megmutatta, hogy egy pápának sem kell feltétlenül mutatóujját felemelve járnia, vagy mindig a szexualitásról beszélnie. Ő volt az, aki megmutatta, hogyan tud az egyház nyitni, hogyan válik vendégszeretővé. Akkoriban volt a katolikus egyháznak a legnagyobb hitele a reformáció óta. Azt remélem, hogy egy új mozgalom alakul a mi egyházunkban, amely előremutat, és az egyház újra vendégszeretővé válik; melyben a vallás, mondhatni legjobb formájában mutatkozik. [1]

pope-john-xxiii-cruxnow_com.jpg

Fotó: cruxnow.com

[1] EZREDVÉGI BESZÉLGETÉS HANS KÜNG valláskutatóval. http://bocs.hu/eletharm/ezred/ezred4.htm

Hétköznapi szexizmus

Van a szexizmusnak olyan hétköznapi formája, ami annyira beépült az életünkbe, hogy észre sem vesszük, vagy normálisnak könyveljük el? Vagy csak a nők reagálják túl a témát és hangoztatják a nyugatról bejövő idegen szavakat, ahelyett, hogy inkább szeretnék a férfiakat, és nem mindenhol a szexizmus rémével jönnénk elő? Tamási Rebeka írása.

Tetszik, mikor egy politikusnő arra a kérdésre, hogy mennyire szexista a magyar közélet, azt válaszolja: Ő ezt soha nem tapasztalta. Ezzel azt sugallná ugye, hogy nem az. Viszont ha valaki a szemére vetné, hogy hazudik, azzal érvelhet, hogy ő csak annyit állított: személyesen nem tapasztalta. Járóka Lívia válaszolt így nemrég az Elle Magazin kérdéseire.

Két dolog jut eszembe. Először is Oroszlán Szonja, aki azzal akarta elvenni a színésznőket ért zaklatások élét, hogy vele sosem történt ilyen. Másodszor meg az okos lány a meséből, aki vitt is ajándékot Mátyás királynak meg nem is – a kezeiből felröppenő galamb képében.

sexism-time-to-accept-responsibilityx750.jpg

Tovább

A nép hangja - Az eretnek és az inkvizítor

„Ha azt vágják a fejedhez, hogy eretnek vagy, vágj vissza azzal, hogy ő meg inkvizítor. És eretneknek lenni jobb, mint inkvizítornak. Az eretnek végül is nem gazember.”

(Olvasónk, Braunmüller Lajos gondolatai)

www_professor-noronha_adv_br.jpg

Kép forrása: www.professor-noronha.adv.br

Írjanak nekünk bizalommal! Olvasói leveleiket a felszabterblog@gmail.com címre várjuk. A legérdekesebbeket válogatás után és hozzájárulás esetén közöljük.

Áldás a homoszexuális katolikus pároknak a német egyházban?

GEERLING PÜSPÖK SZERINT: A HOMOSZEXUALITÁS NEM BŰN ÉS AZ AZONOS NEMŰ PÁROKNAK JÁR AZ ÁLDÁS - közben idehaza Veres András a meleglobbi támadásától félti a lengyel püspöki kart.

Olyan jó lenne, ez egy nagy vágyam, hogy Magyarországon is végre láthatóvá váljon, hogy milyen sokszínű hangok vannak jelen a katolikus egyházi és teológiai gondolkodásban, ha világviszonylatban nézzük. Most mondhatnám azt, hogy éppen olyan sokszínűek, mint a szivárványos lobogó, amit Veres András laza könnyedséggel csupán csak "szivárványos ragálynak" nevez.

Közben a német segédpüspök Dieter Geerling arra a kérdésre, hogy a homoszexualitás "bűnös" ill. "rendellenes" lenne-e, azt válaszolja: "Nem! És éppen ezért itt lenne az ideje annak, hogy a katolikus egyház végre megszabaduljon attól, hogy "patologizálja" a homoszexualitást". Ő maga nem is érti a katolikus egyház aggodalmát a melegek és a leszbikusok miatt. Szerinte a teológiának tudomásul kellene vennie végre a modern tudomány álláspontját a témában és akkor elfelejthetné ezt a patologizálási kényszert.

pa_rok.jpg

Sőt, szerinte a teológia alapok is adottak a változáshoz. Utalt a II. vatikáni zsinat tanítására, ami megfogalmazta azt, "hogy a sszexualitás sokkal több, mint hogy a szaporodás célját szolgálja, a szerelemhez van igazából köze". "Jómagam az egyházi tanítóhivatalhoz tartozom, de ha a tanítóhivatal csak tanít, okít, de maga semmit nem akar tanulni, akkor nagyon téves irányba mennek a dolgok" - mondja.

Ezért Geerling kiállt az azonos nemű párok egyházi megáldása mellett, sőt erről benyújtott egy indítványt is a münsteri egyházmegyében, hogy ezt a témát át kell gondolni és bízik abban, hogy ha máshol, mint pl. Lengyelországban vagy Afrikában ebben a témában nem lehet előrelépést elérni, attól még Németországban igenis lehet.

Szerinte amikor az emberek áldást kérnek, akkor azt kérik, hogy "Isten legyen segítő és szerető módon jelen a szerelmi kapcsolatban és hogy a kapcsolat így boldog és sikeres lehessen". Erről van szó az áldásnál és nem arról, "hogy bárki életsítlusát megítélje" az egyház.

Hát érdeklődve várom, hogy miként alakul a beadvány sorsa és majd tudósítunk róla, hogy lássátok: mi hol élünk és hogy a világ, sőt, még a katolikus egyházi gondolkodás is lehet egészen másmilyen, sokszínű!

 

A teljes cikk itt olvasható: https://www.katholisch.de/aktuelles/aktuelle-artikel/weihbischof-geerlings-kirche-kann-homosexuelle-paare-segnen

A szöveget fordította: Dr. Perintfalvi Rita katolikus teológus.

Gondolatok Richard Rohr ferences szerzetestől

A zsidó próféták, Mohamed és Jézus világos és félreérthetetlen nyelven beszélnek az ember megváltozásáról. Miként lehet, hogy a nevükben alakult csoportok ennek ellenére gyakran épp a változás elleni harc erődítményeivé válnak? Nemegyszer a múlt védelmezői, a hatalom, az erő és a megszokott ügymenet szerelmesei vagyunk, különösen ha a status quo a mi javunkat szolgálja. Ha feltesszük az embereknek a kérdést, hogy miként látják a vallást, legtöbben azt fogják válaszolni, hogy a vallás legfontosabb szerepe a hagyomány megőrzése. Ez az oka, hogy a történelem folyamán olyan könnyen megtaláltuk a közös hangot a királyokkal, a királynőkkel, a diktátorokkal és az elnyomó rendszerekkel.

Richard Rohr: Most – Tanuljunk meg látni a misztikusok szemével

 

istvan.jpg

Egyházi abúzus: a környezeten tett erőszak

A vallási fundamentalisták az életünkkel játszanak

„Továbbra is erőszakot teszünk a Földön” – így fogalmaztak nemrég egy közös nyilatkozatukban az anglikán püspökök. Bevallották, hogy az imáik puszta rítusokká merevedtek, és hogy se az emberek se a Föld igazságáért nem tettek eleget. Mindezek után egyházi szélsőségesek azt mondják, hogy klímaváltozás nem létezik. A vallási fundamentalisták az életünkkel játszanak. Fehér T. Dániel írása.

bozod.jpg

Tovább

Heti Küng

Gondolatok Hans Küng teológustól

A vallás ambivalens jelenség; a vallással élhetnek és visszaélhetnek, de a modern utáni kor jele az, hogy sokak számára a vallás újra egy lehetséges álláspont, olyan alap, amelyen állni lehet, amely értelmi horizontot mutat, hogy tudjam, miért is élek, dolgozom és szenvedek. Továbbá természetesen meghatározott támpontokat is ad, melyek nem kell hogy kicsinyesen moralizálóak legyenek, főként nem szexuális téren. Ám mégiscsak támpontokat ad a tekintetben, hogy alapjában mit ne tegyek, s hogy vannak olyan dolgok, melyekre azt mondom, hogy ezt nem teszem. És ha megteszem, akkor tudom, hogy ez téves, rossz, és azért szégyellem magam. Ezek olyan dolgok, amelyekről elmondható, hogy egyenes gerinccel és nyílt tekintettel vállalhatók. Így anélkül lehet vallásos az ember, hogy lesütött szemmel vagy szenteskedve kellene járnia. [1]

rp-online_de.jpg

Fotó: rp-online.de

Hans Küngtől, a neves svájci teológustól, a II. Vatikáni Zsinat tanácsadójától a pápai tévedhetetlenség ideológiájával szembeni kritikus felfogása miatt a tanítóhivatal – 40 évvel ezelőtt – megvonta az egyházi felhatalmazást a tanításra.

[1] EZREDVÉGI BESZÉLGETÉS HANS KÜNG valláskutatóval. http://bocs.hu/eletharm/ezred/ezred4.htm