Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Négy katolikus nő beszélget...

2020. február 21. - LaszloGalambos

Négy katolikus nő beszélget egy teadélutánon, arról mire vitték a gyerekeik.

Az egyik nő ezt meséli:

– Az én fiam pap. Amikor belép egy helyiségbe, az emberek Tisztelendő Úrnak szólítják.

A másik nő ezt mondja:

– Az én fiam püspök. Amikor belép egy helyiségbe, az emberek Excellenciás Úrnak szólítják.

A harmadik büszkén ezt mondja:

– Nem azért, hogy felvágjak, de az én fiam egy kardinális. Ha megjelenik valahol, az emberek Eminenciás Úrnak szólítják.

A negyedik nő csak ül csöndben és a teáját szürcsölgeti. A többiek kérdően néznek rá. Aztán ezt mondja:

– Az én fiam egy gyönyörű, 185 cm magas, izmos sztriptíztáncos. Amikor belép egy helyiségbe, az emberek csak ennyit mondanak: Te jó Isten!

four_women_www_jokesoftheday_net.jpg

Fotó: www.jokesoftheday.net

Forrás: Jokes of the day; fun24

És mégis lapos a Föld

Állami támogatással pörög a biblicista fundamentalizmus. Gyerekek és felnőttek is részt vehetnek azon a rajzpályázaton, amely az evolúció tagadásáról és a bibliai alapú kreacionista szemlélet népszerűsítéséről szól, és aminek egyik szponzora az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Vajon egy jövőbeli Nemzeti alaptanterv iránymutatásai szerint a lapos Föld elméletével is meg kell majd ismerkedniük a diákoknak?

www_idntimes_com.jpg

Tovább

Szittya-e az Isten?

avagy a spirituális nárcizmus

Ebben az írásban csak egy általam tapasztalt jelenséget szeretnék bemutatni, annak a megítélését másra bízom. Az a tapasztalatom, hogy szinte minden kisebb vallási csoportban, spirituális közegben megjelenik az összeesküvés elméletnek nevezett nézetek és az erős nemzeti érzelműség valamilyen kapcsolata. Hol jobban, hol kevésbé, hol az egyik hangsúlyosabb, hol a másik. Ez bizonyos értelemben nagyon is érthető, ami azonban számomra izgalmasabb, az az ősmagyarok kapcsolata az adott vallással. Ha minden elmélet igaz lenne, amit valaha erről hallottam, akkor a honfoglalás előtti magyarok egyszerre lennének keresztények, buddhisták, mongol tengristák és hinduk is. Fontos hozzá tennem, hogy mivel nem vagyok a téma szakértője és nem vagyok magyarságkutató, nem célom megkérdőjelezni egyik állítást sem, csak felhívni a figyelmet egy jelenségre, aminek miértje szerintem megválaszolásra vár.

unnamed_1.jpg

Kép forrása: http://ww25.magyarokvagyunk.com/

Tovább

Bűn és felelősség. Szexuális bántalmazás a katolikus egyházban.

A gyermekek elleni szexualizált erőszak az egyházon belüli erőszak jéghegyének csúcsa

Ahogy egyre mélyebbre ásom bele magam a római-katolikus egyházon belül elkövetett szexuális bántalmazási ügyek tanulmányozásába ill. minél több áldozattal találkozom, egyre inkább kezdem megérteni, hogy amíg az egyház nem ismeri el azt, hogy ebben a súlyos kérdésben nem csupán egyéni elkövetőkről, hanem rendszerszintű problémáról, strukturális bűnről van szó, addig semmilyen valós változás nem fog történni.

Dr. Perintfalvi Rita teológus előadása a Wesley János Lelkészképző Főiskolán.

Köszönöm szépen a meghívást Mink Júliának és Nagy Péter Tibornak

Szexuális visszaélések a buddhista egyházban

Magyarországon az utóbbi években egyre többet hallhatunk a keresztény egyházban elkövetett szexuális visszaélésekről. Ám tőlünk nyugatra már sokkal régebb óta folyik a diskurzus a valláson belüli visszaélésekről és kiterjed más vallások egyházaira is, például a buddhista egyházra. Annak ellenére, hogy itthon egyre több egyházi visszaélés kerül napvilágra, még mindig rengeteg tévhittel találkozhatunk, például azzal a közhiedelemmel, miszerint a vallási visszaélések csak a keresztény egyházra korlátozódnak, és a békésen meditáló szerzetesek sose követt(n)ek el ilyen dolgokat. A Felszabtéren egy olyan cikksorozatot indítunk el, amelyben a buddhista egyházban elkövetett és napvilágra került szexuális (és egyéb) visszaélésekről fogunk beszámolni. Ezzel nem az a célunk, hogy a buddhizmust szembe állítsuk a kereszténységgel, hanem sokkal inkább az, hogy felhívjuk arra a figyelmet, hogy az abúzusok függetlenek különböző vallási eszméktől, vagy tanításoktól és a probléma gyökerét a vallási intézmények felépítésében kell keresni. Tokai Zsófia írása. 

sakjong.jpg

a Dalai Láma és Szakjong Mipham a Shambala egyház vezetője

Tovább

Érzékiség, vágyakozás és szenvedély – Valentin napi apró meditációk

Minden olyan pillanat, amiben a vágyak mégis egymásra találnak, visszatérés az elveszett paradicsomba. Oda, ahol a vágyak még a maguk töretlen egységében járják át egymást, úgy hatolnak egymásba, hogy nem lehet tudni, hol kezdődik az én vágya és hol ér véget az, amire a te vágyik. Pont ezért lehet a szexualitás annak a misztikumnak a megtapasztalása, hogy az eredendő állapot nem a bűntudat és a szégyen, ami elválaszt, hanem a vágy, ami összekapcsol és eggyé olvaszt egy olyan szenvedélyben, amely lebontja köztünk azt az illúziót, hogy nincs közünk egymáshoz... Valentin napi meditáció apró meditációk Perintfalvi Rita tollából.

 

Közelség és érintődés

A lélek igénye, hogy érintődjön. Ehhez azonban jelenlétre van szükség! Amikor bensődben megérint valami vagy valaki, akkor érzed, hogy élsz. Amikor megérzed a szó ízét egy beszélgetésben, akkor érintődsz. Sokszor nem vagyunk igazán jelen a találkozásainkban, csak sietősen, felszínesen vagyunk ott a másikkal. Rohanunk, csak félig figyelünk oda, gondolataink valahol máshol járnak. El vagyunk foglalva magunkkal, magunkba vagyunk zárulva és ezért nem tud megérinteni a másik ember. Nem jön létre köztünk semmi, ami igazán személyes. Néha még a szex is ilyen. És ilyenkor nagyon kiábrándító. Pedig csak az, ami személyes, az tudja éltetni a lelket. De mi elveszünk a felszínességben, a figyelmetlenségben. Nem vagyunk jelen a másik ember számára, nem engedjük, hogy megérintsenek a szavai. Az elhangzott szó nem ér el hozzánk. Távol vagyunk. Nem jön létre a közelség.

 

gyo_nyo_r_12.jpeg

Tovább

Hatnapos teremtés – kommentár Phanie Comingson műhelyéből

Isten, mint tudjuk, hat nap alatt teremtette a világot. A hatnapos teremtés” kifejezés szinte állandósult, vagy inkább önállósult szókapcsolattá vált. Phanie Comingson ezen egy kicsit elgondolkodott.

Vannak teológusaink, akik tudják, hogy Isten hat természetes nap alatt teremtette a világot, és az sem probléma, hogy magát a Napot a negyedik napon teremtette. Meg az sem, hogy rögtön ott a Bibliában egy másik teremtéstörténet, amiben az emberrel kezdődik az egész.

Most már várjuk azt a zseniális matematikust, aki kimondja végre, hogy csak természetes számok vannak, így a pí, meg a gyök 2 csak liberális hiszti.

nap-es-hold4-1024x1024.jpg

Fotó: 24.hu

Kereszténység Indiában

Általánosságban Indiát szokás „olvasztó tégelynek” nevezni, ami az én tapasztalatom szerint is igaz, így az indiai kereszténységet is az erős és meghatározó hindu kultúrán belül tudom értelmezni. Az Indiai kereszténységet az utazásom alatt megtapasztalt élmények alapján fogom kifejteni, ahogy azt én láttam, és a talált jelenségekre a magyarázataim is az általában Indiában tapasztalt élményekre tudom alapozni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének hagyományosabb értelemben vett indiai keresztények a vallási szinkretizmuson kívül, de ilyen közösségekkel nincs tapasztalatom. Amit nyújtani tudok, az egy másik perspektíva, ahogy a világ egy tőlünk távolabbi táján az emberek értelmezik a vallások kapcsolatait.

110340-ukbdotbbml-1547184823.jpg

Kép forrása: https://scroll.in/

Tovább

Ferenc pápa válaszolt az üldözött magyar keresztényeknek

Elfogtuk Ferenc pápa levelét és azonnal közzétesszük Olvasóinknak! A levél természetesen fikció, senkit ne tévesszen meg! Nem véletlenül utalok Kern András szavaira. Mégis Ferenc pápa gondolkodását, lelkiségét jól ismerve eljátszottam a gondolattal, hogy vajon mit válaszolna a CÖF-CÖKA felháborodott levelére, amiben egy 2/3-os többséggel bíró ún. keresztény demokráciában arról panaszkodnak a pápának, hogy rasszista keresztényüldözés áldozatai lettek. És bár soha eddig a magyar katolikus egyház vezetői nem szólaltak fel, amikor kis hazánkban lábbal tiporták az emberi jogokat, most mégis sorra felemelik szavukat. Az összképet tekintve ezt annyira abszurdnak tartom, hogy most a humor eszközéhez nyúlok. No lássuk, drága Ferenc pápa, mit üzennél üldözött, fehér, magyar, keresztény, heteró gyermekeidnek! --- Perintfalvi Rita írása.

 ferenc_leve_l.jpg

 

Tovább

Német katolikus egyház a homoszexualitás, a fogamzásgátlás és a nők szentelésének elfogadásáról

A német egyházi munkadokumentum védelmébe veszi a fogamzásgátlás, a maszturbáció, az aktív homoszexuális életstílus valamint a nők diakonisszává szentelésének lehetőségét.

A hétvégén ismertette munkadokumentumát a német katolikus egyház szinódusi útja" (der Synodale Weg) Frankfurtban.

Szinodális/szinódusi út: olyan folyamat, melynek keretében az egyházi vezetők világiak és külső szakértők segítségével akarják megvitatni az egyházban felmerülő központi témákat, szükséges reformokat (pl.: szexuális erkölcs, nők szerepe, papi cölibátus). Egyszerre felülről és alulról induló kezdeményezés, melyben a hétköznapi és konkrét élet élvez elsőbbséget az eszmékkel szemben. 

weg-brief1130.jpg

Tovább