Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Ferenc pápa bocsánatot kért a cigány közösségtől

2019. június 03. - Jézsó Tamás

A cigány közösség képviselőivel való találkozóján Ferenc pápa beszédében bocsánatot kért a történelem során az egyház által ellenük elkövetett diszkriminációért. Romániai látogatásának utolsó programjaként vasárnap délután helyi idő szerint négy óra előtt a pápa ellátogatott Balázsfalva cigánynegyedébe.

rom.jpeg

kép: vaticannews.va

Beszédében kiemelte, hogy az egyház a találkozás helye, ami nemcsak egy szlogen, hanem a keresztény identitás része. Az öröm Evangéliumát a találkozás öröme által közvetíthetjük és annak tudatában, hogy van egy Atyánk, aki szeret minket. Ezzel a lelkülettel szorítom meg kezeteket, helyezkedem bele nézőpontotokba és engedlek be benneteket szívembe és az imámba – mondta a pápa a romáknak. Bocsánatot kért az egyház nevében azért, hogy a történelem folyamán diszkriminálta a cigányokat, rosszul bánt velük, illetve helytelenül közelített hozzájuk. A közöny táplálja az előítéleteket és a haragot. Amikor valaki lemarad, az egész emberi család megtorpan. Nem vagyunk keresztények és emberek sem, ha először nem a személyre tekintünk, még mielőtt tetteire, ítéleteinkre és előítéleteinkre gondolnánk. A pápa arra buzdított, hogy az emberiség történetében mindig választhatunk a káini és az ábeli út között. Válasszuk a kiengesztelődést, a jézusi utat. Ez fáradságos, de elvezet a békéhez a megbocsátáson keresztül. Tegyük félre a neheztelé

A pápa arra emlékeztette a romákat, hogy népük váljon főszereplővé és osszák meg a társadalommal, kínálják fel számára azokat a jellemzőiket, amelyekre nagy szükség van: az élet és a család értékének védelme, a szolidaritás, a vendégszeretet, a segítségnyújtás, a közösségen belül a leggyengébbek támogatása és védelme, az idősek tisztelete, az élet vallásos megközelítése, a spontaneitás és az életöröm.
Ferenc pápa romániai apostoli látogatásának mottójára emlékeztette őket: járjunk együtt és ebből kiindulva kérte, hogy működjenek együtt egy emberségesebb világ építésében. Túl kell lépni a félelmeken, a gyanakváson, le kell bontani az egymást elválasztó falakat és a kölcsönös bizalmat kell táplálni türelemmel, keresve a testvériséget. Kötelezzük el magunkat, hogy méltósággal járjunk együtt: a család és a mindennapi kenyér megkeresésének, valamint az imának a méltóságával. Mindig tekintsünk előre! – zárta beszédét Ferenc pápa a balázsfalvi roma közösséghez.
Forrás: vaticannews.va
https://www.vaticannews.va/hu/papa/news/2019-06/ferenc-papa-romania-balazsfalva-romak-beszed-bocsanatkeres.html

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr10014876026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása