Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Ferenc pápa Hitler beszédeihez hasonlítja napjaink politikai megnyilvánulásait

2019. augusztus 12. - Jézsó Tamás

„Aggódom, mert manapság olyan beszédeket hallunk, amelyek Hitler 1934-es beszédeihez hasonlítanak: „Előbb mi! Mi…, mi…”: ezek a gondolatok félelmet keltenek. A szuverenizmus túlzás, amely mindig rosszul végződik: háborúkhoz vezet."
- Interjú  Ferenc pápával Európa egységéről, a populizmus és szuverenizmus veszélyeiről, a migránsok befogadásáról és a klímaválságról.

Ifj. Domenico Agasso interjút készített Ferenc pápával augusztus 6-án, amelyet a La Stampa olasz napilap közölt. Ebből az interjúból válogattunk részleteket:

Európa egysége a tét

Az interjú elején Ferenc pápa kifejti, hogy meg kell menteni a földrajzi, történelmi, kulturális egységet képező Európát, nem eshet szét. Reményét fejezi ki Ursula von der Leyen megválasztását illetően az Európai Bizottság élére, mert egy nő alkalmas lehet arra, hogy újraélessze az alapító atyák erejét.

Az egészséges identitás; a populizmus és szuverenizmus veszélyei

Ezután a Szentaya beszél az egészséges identitás értékéről:

A saját identitásunkat nem kell elengednünk, hanem integrálnunk kell. Ha valaki túlzásba viszi az identitás védelmét, akkor bezárkózik saját identitásába, és nem képes megnyílni. Saját identitásunkból nyitni kell a párbeszédre, hogy mások identitásából is be tudjunk fogadni. Mert  az egész mindig nagyobb, mint a rész. A globalizációt, az egységet nem gömbként, hanem poliéderként kell felfogni: minden nép megőrzi identitását a másokkal való egységben.

Majd felhívja a figyelmet a szuverenizmus és populizmus veszélyeire:

A szuverenizmus elszigetelődő magatartás, bezárkózás. Aggódom, mert manapság olyan beszédek hallunk, amelyek Hitler 1934-es beszédeihez hasonlítanak: „Előbb mi! Mi…, mi…”: ezek a gondolatok félelmet keltenek. A szuverenizmus túlzás, amely mindig rosszul végződik: háborúkhoz vezet.

Egy dolog az, hogy egy nép kifejezi magát, és másik rákényszeríteni a népre a populista magatartást. A nép szuverén (megvan a maga gondolkodásmódja, önkifejezési, érzési, megítélési formája), a populizmusok viszont szuverenizmushoz vezetnek. Az a végződés, az „izmus”, sosem vezet jóra.

hitler.jpg

Migránsok befogadása

A migránsválság kérdésében kifejti, hogy a legfőbb jogot, az élethez való jogot sohasem szabad megvonni senkitől. A migránsok a háborúk vagy az éhség elől menekülnek. Ezért dolgoznunk kell a békéért és a kizsákmányolás ellen, hogy helyben is enyhüljenek a problémák.
A világ szerencsésebb felén pedig keresztényi feladat, hogy megnyissuk a kapukat, befogadjuk őket, kísérjük őket, támogassuk őket és integráljuk őket. Ezt a négy szempontot kell követnünk. Természetesen a kormányoknak meg kell ítélniük hány migránst tudnak befogadni.

Amazóniai szinódus és a teremtett világ védelme

Az interjú végén a Szentatya beszél az 2019 októberére meghirdetett amazóniai szinódusról, amelyet a Laudato si’ enciklika gyermekének tart a teremtett világ védelmében.

A szentatyát elkeserítik a klímaválság eseményei: a vizeink szennyezettsége, a jégmezők olvadása, az erdőtüzek, és legjobban az az adat döbbenti meg, hogy július 29-én kimerítettük az ezévre jutó összes megújuló erőforrást. Felhívja a figyelmet, hogy Világméretű vészhelyzet áll fenn és ezért ez a szinódus szükségszinódus lesz evangelizáló küldetéssel. Hiszen a természet pusztítása az emberiség kihalásához vezethet.

Az interjú végén pozitív példát is felmutat a konkrét tettekről, amelyekkel a teremtett világot védhetjük, ilyen például a fiatal környezetvédők mozgalmai, mint amilyen Greta Thunberg vezette Fridays for Future.  

greta.jpg

A teljes interjú itt olvasható Tőzsér Endre SP fordításában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr8215004892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása