Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Marx bíboros: a homoszexuális párok is részesülhetnek katolikus egyházi áldásban

2020. január 13. - Jézsó Tamás

Homoszexuális párok is részesülhetnek katolikus egyházi áldásban a német bíboros szerint. A vallásnak bizonyos esetekben megálljt kell parancsolni, főleg olyankor, amikor a hatalom megszerzését vagy megtartását szolgálja.  - Reinhard Marx német bíboros gondolatai.

A homoszexuálisok szívesen látottak az Egyházban. Ez a fő üzenete Reinhard Marx bíborosnak, a Német Püspöki Kar elnökének, München és Freising érsekének a Vatican News híroldalon megjelent interjújában.

marxi.png

Reinhard Marx bíboros

Marx bíboros a német katolikus egyházban most elindított "szinodális út" keretein belül ismertette a német püspöki kar véleményét, miszerint a homoszexuális párok részesülhetnek egyházi áldásban:

Ha a homoszexuális személyek hűséges, tartós párkapcsolatban élnek, akkor az Egyháznak ezt el kell ismernie és nem mondhatja erre a kötelékre, hogy értéktelen.

Szinodális út: Ferenc pápa áltl elindított szinodális folyamat, melynek keretében az egyházi vezetők világiak és külső szakértők segítségével akarják megvitatni az egyházban felmerülő központi témákat, reformokat. Egyszerre felülről és alulról induló kezdeményezés, melyben a hétköznapi és konkrét élet élvez elsőbbséget az eszmékkel szemben.

Január 9-én Marx bíboros Augsburgban a "Beszélgetések a Békéről" rendezvényen kifejtette, hogy alapvetően a vallásoknak a béke szolgálatában kéne állnia, viszont sokszor ez nem valósul meg, sőt a vallások éppen a béke megteremtésének a kerékkötői. 

A vallásnak bizonyos esetekben megálljt kell parancsolni, főleg olyankor, amikor a hatalom megszerzését vagy megtartását szolgálja. 

Beszélt arról is, hogy szemléletet kell váltani, az Egyház nem használhatja tovább a megfélemlítést azért, hogy megtartsa a híveket:

Ahol ennyire építenek a félelemre, ahol ennyit riogatnak a pokollal, ott az evangélium, az örömhír nem fejtheti ki hatását. 

 

 Forrás: https://www.vaticannews.va/de/kirche/news/2019-12/kardinal-marx-homosexuell-paare-segen-stern-interview-ehe-gay.html?fbclid=IwAR09jxByCjlC60_Db6PMsFO5N-JICbzSALOflcpuj--5foEQl7xLF4qNHMk

https://www.vidanuevadigital.com/2020/01/09/la-sorprendente-declaracion-del-cardenal-marx-la-religion-no-es-siempre-util-para-la-paz/

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr8415404672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása