Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Egy különös felirat - Az Isten szeretet (1Jn 4, 16)

2020. január 24. - LaszloGalambos

„Az Úrnak nincs szüksége ránk, mégis Fiát küldte hozzánk.” Ezzel én nem tudok azonosulni. Aki szereti gyermekeit, minket, nem tudná azt mondani nekünk szeretetlenül: Nincs szükségem rátok. Görög Zoltán gondolatai.

Egy férfi zaklatott állapotban lépett be a templomba. Fél órát töltött csendesen odabent. Mikor kifelé ment, már nyugodtabb lett, mint amikor érkezett. A templomépület előtt egy szép, fémből készített kapu vezetett ki az utcára. Amikor bement a templomba, ügyet sem vetett rá. Most a kapu fölső részén egy érdekes feliratot adtak a fémbetűk: TERESZ NETSI. Elgondolkodott, mit jelenthet ez. Sok nyelven tudott, de ez sehova nem passzolt. TERESZ NETSI… Egy darabig töprengett, majd kilépett a titokzatos kapun. Kintről még egyszer visszanézett a templom szép épületére, meg a rejtélyes kapura… És egyszer csak megvilágosodott a különös felirat. Amit bentről olvasott:

TERESZ NETSI – innen, a másik oldalról világos értelmet nyert: ISTEN SZERET.

2medium_com.jpeg

Fotó: medium.com

Nézd a helyes oldalról! Gondjaid vannak? Aggódsz? Isten szeret!

Kedvelem az evangélikus és más egyházak énekeit. Versbe szedett és megzenésített imádságok ezek.

Látszik rajtuk, hogy szerzőinek a megtusakodott hite áll mögöttük.

- Azért van kivétel. 135. énekünk 4. versében ezt énekeljük: „Mik vagyunk mi, hogy érettünk ennyit tesz, holott vétettünk? Az Úrnak nincs szüksége ránk, mégis Fiát küldte hozzánk.” Ezzel én nem tudok azonosulni.

  • „Mik vagyunk mi, hogy érettünk ennyit tesz…” – „Micsoda az ember, hogy megemlékezel róla, és az ember fia, hogy gondod van rá…? Hiszen csak kevéssel tetted kisebbé Istennél, dicsőséggel és tisztességgel koronáztad meg őt!” 8. zsoltár 5-6. versek egyrészt.
  • Másrészt az idézett énekszöveg: „Az Úrnak nincs szüksége ránk…” - Ez abban az értelemben igaz, hogy Ő Isten, tulajdonképpen elegendő Önmagának. De egyúttal mennyei Atyánk is,

    aki szereti gyermekeit: minket. Nem tudná azt mondani nekünk szeretetlenül: Nincs szükségem rátok…

TERESZ NETSI … Betűk értelmetlen egymásutánja.

ISTEN SZERET … Boldogító valóság.

Szerző: Görög Zoltán nyugalmazott evangélikus lelkész, szociális munkás

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr715424744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása