Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Miért érdeklik a fundamentalista keresztényeket annyira a melegek?

2019. augusztus 05. - Jézsó Tamás

Miért annyira fontos a fundamentalista keresztényeknek a homoszexualitás kérdése? A vak hit és a racionalitás viszonya. A hit által háttérbe szorított erkölcsi kérdések mellőzése. - Németh Csaba olvasónk írása.

Közös jellemzője a fundamentalistáknak, hogy fejükben a hit minden racionális gondolkodást a háttérbe szorít – különösen az erkölcsi kérdésekről. Így az ártatlanok tucatjait levegőbe repítő fanatikus iszlamista, a rohingyák ellen uszító elvakult buddhistának még véletlenül sem jutna az eszébe, hogy amit tesz, élesen szembe megy minden létező emberi jóérzéssel.

daley_coming_out.png

Fotó: americamagazine.org

 

Habár a keresztény fundamentalisták (egyelőre) nem robbantanak ártatlanokat és a migránsokkal szembeni gyűlöletbeszédük sem vezetett olyan népirtáshoz, mint ami Mianmarban történt a rohingyák ellen, közös ellenségkeresésre azért itt is akad bőven példa.

Itt a leggyakrabban a melegek kerülnek a célkeresztbe, amelyhez aztán gondos kutatásokkal keresnek bibliai „megalapozást”. Különösen jellemző ez a műgond a Kálvinista Apologetika nevű csoportra, melynek apologétája, Nagy Gergely már számos konferencián fejtette ki nézeteit a homoszexualitásról. Ezek az eszmefuttatások általában teljes mértékben nélkülözik a tudományos (pszichológiai) hátteret, elvakult fundamentalistához hűen természetesen itt is a hitüket használják svájci bicskaként minden létező probléma megoldására.

De miért annyira fontos a fundamentalista keresztényeknek a homoszexualitás kérdése? Első ránézésre ez a kitüntetett érdeklődés szinte hihetetlen, hiszen a Bibliának egyáltalán nem központi eleme ez a téma. Ha valóban komolyan vennék a saját vallásukat, jóval nagyobb figyelmet kellene szentelniük a házasságtörésnek, amelyet egyébként jóval nagyobb hangsúllyal említ a szentírás. Mégis, a mi fundamentalistáink már-már kéjes élvezettel vizsgálják mások nemi életének minden részletét, miközben mostanra már egyetlen fejlett, civilizált ország sem kriminalizálja a homoszexualitást. Nekik viszont mégis rendkívül fontos ez a téma. Miért?

Ugyan sokan azt feltételezik, hogy mindezek mögött valójában a keresztény fundamentalisták szexuális elfojtásai húzódnak meg (így érdemesebb lenne inkább szakemberhez fordulniuk), ez önmagában nem magyarázza azt, miért éppen a fundamentalisták fordulnak a melegek ellen.

 no-a-la-homofobia-en-la-iglesia-550x275.jpg

A válasz itt – ahogy általában a fundamentalizmus esetében – a hit által háttérbe szorított erkölcsi kérdések mellőzésében keresendő. Így ezek az emberek sosem teszik fel maguknak azt a kérdést, hogy vajon jót vagy rosszat tesznek azzal, ha a homoszexuális nemi életet bűnnek tüntetik fel. Jellemzően eszükbe sem jut az, hogy a melegeknek sokszor éppen elég bajuk van a társadalmi megbélyegzések miatt, így egyáltalán nem hiányzik nekik az a teher, amit ilyen módon az apologéták dobnak rájuk. Ilyenkor teljesen kikapcsol az erkölcsi érzékük.

A keresztény fundamentalisták vak hite ilyenkor felülír minden létező racionalitást. A Föld túlnépesedése, a terrorizmus erősödése, az éhezők számának növekedése, az ordító társadalmi különbségek, a diktatúrák kegyetlenkedései, a nyomorgók szenvedései számukra eltörpülnek a homoszexualitás problematikája mögött. Ők sosem teszik fel a kérdést: tényleg a két felnőtt ember beleegyezésével és egymás örömszerzésére irányuló szexuális együttlét jelenti a legnagyobb veszélyt a 21. században? Nem nehéz tehát észrevenni, hogy aki szerint a homoszexualitás olyan nagy probléma, mint ahogy azt a fundamentalisták gondolják, annak egyszerűen torz az erkölcsi érzéke.

homofob.jpg

A homoszexuálisok állandó, napirend-szerű megbélyegzése azonban másra is jó: ez is egy ürügy arra, hogy ne csináljanak semmit. Például miközben apologétáink a melegeket illetik, addig sem kell nekik segíteni a betegeket vagy a szegényeket, amit egyébként a vallásuk is előírna. Így a homoszexualitásról szóló diskurzus egy jó „ok” a fundamentalistáknak, miért is nincs idejük a Biblia által is megkövetelt erényeket gyakorolni. Ahhoz ugyanis erkölcsi érzék is kellene. Ott nem elég a szövegelés.

Szerző: Németh Csaba

 

Írjanak nekünk bizalommal, várjuk olvasói leveleiket a felszabterblog@gmail.com címre! A legérdekesebbeket válogatás után és hozzájárulás esetén közöljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr9314995686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása