Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Egy élhetőbb és sokszínű jövő felé

2019. augusztus 14. - Jézsó Tamás

„Mi lenne a szebb jövő gyermekeink, unokáink generációi számára: az élhető természeti környezet elviselhető klimatikus viszonyokkal, a társadalomban szexuális orientációjuktól függetlenül békében egymás mellett élő emberekkel, vagy egy pusztuló, tönkretett természettől övezett, de kizárólag heteró beállítottságú és konzervatív értékeket valló emberekből álló populáció?" - Vörösváczki Anikó és Fenyő Ágnes olvasóink írása.

Időről - időre beindul  a menetrendszerű buzizás, vagy a Pride, vagy az uborkaszezon, most pedig a Coca Cola reklám okán. Az ellenszenv magyarázatára Bibliai idézeteket, az állatvilágból téves hivatkozásokat hoznak, a gyermekek megrontásáról beszélnek.

creten.jpg

A Cola bojkottal kapcsolatosan jutott eszünkbe néhány gondolat. Nemrég  kezünkbe került egy könyv Eszenyi Miklóstól, a Férfi a férfival, nő a nővel – Homoszexualitás a történelemben, a társadalomban és a kultúrában (Corvina kiadó 2006).

Van ebben a könyvben néhány igen érdekes dolog, amelyeket szívesen megosztanánk veletek –gondolatébresztőnek egyes szokások változásait, eredetét illetően.

Tudtátok például, hogy a body building, a testépítés kultusza a meleg férfiaktól indult? Egyrészt egy meleg férfinak mindig is adni kellett magára, hogy társat találjon, másrészt így szerettek volna, Eszenyi szavaival élve, „bikának” tűnni. A copf és a fülbevaló (bár utóbbin a matrózok miatt elgondolkodtam), amely valamikor szintén a melegek divatja volt, mára már úgyszintén elfogadott lett a heteroszexuális férfiak között is. Hasonlóképpen a szoláriumozás, a szemöldökszedés, manikűr, hónalj és intim testrészek borotválása, a szűk farmer.

De ne csak Eszenyit olvasson, akit mélyebben is érdekel ez a téma. A minap jelent meg a HVG online felületén egy cikk, amely szerint a melegség és a környezettudatos viselkedés is kézen fogva járnak. A Sex Roles című folyóiratban publikált tanulmány szerint a környezettudatosság nőies dolog, azok a férfiak pedig, akik a környezetvédelemmel foglalkoznak, gyakran melegek.

Kedves férfi olvasóm, aki ezek hallatán bosszankodva lapozol más oldalra, vagy kétségbe vonod ezen források hitelességét, engedd meg, hogy megnyugtassunk: ma már legalább annyira elterjedtek az Eszenyi Miklós által felsorolt tevékenységek a heteró népesség között is, mint a kólaivás. Egy utcai plakát miatt bojkottálni egy népszerű üdítőitalt? Akkor ne hordj fülbevalót meg szűk farmert se. A környezetet pedig bizony hogy védjük, ha férfias ez a viselkedés, ha nem. Mi lenne a szebb jövő gyermekeink, unokáink generációi számára: az élhető természeti környezet elviselhető klimatikus viszonyokkal, a társadalomban szexuális orientációjuktól függetlenül békében egymás mellett élő emberekkel, vagy egy pusztuló, tönkretett természettől övezett, de kizárólag heteró beállítottságú és konzervatív értékeket valló emberekből álló populáció?

Szerzők: Vörösváczki Anikó és Fenyő Ágnes

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr5215008688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása