Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Ferenc pápa óva int a szexuális erkölcs túlhangsúlyozásától

2019. október 04. - Jézsó Tamás

Ferenc pápa: „Túlságosan a szexualitásra összpontosítunk és nem fektetünk hangsúlyt a társadalmi igazságtalanságokra. Az Egyháznak ebben a vonatkozásban gyökeres megtérésre van szüksége".

A Civiltá Cattolica katolikus hírportál napvilágra hozta Ferenc pápa mozambiki és madagaszkári jezsuitákkal folytatott beszélgetését. Ferenc pápa mozambiki útja során szeptember 5-én találkozott 24 (húsz mozambiki, három zimbabwei és egy portugál) jezsuitával.

mozam.jpg

Fotó: www.civiltacattolica-ib.com

Ennek a magánbeszélgetésnek a során Ferenc pápa kemény szavakat intézett a kizálagosan a szexuális erkölccsel foglalkozó papok ellen:

Túlságosan a szexualitásra összpontosítunk és nem fektetünk hangsúlyt a társadalmi igazságtalanságokra. Az Egyháznak ebben a vonatkozásban gyökeres megtérésre van szüksége.

Ezután a klerikalizmus uralmáról is beszélt, amely még mindig meghatározó az Egyházban:

A klerikalizmus alapvetően képmutatás (…). A klerikalizmus egy valódi perverzió az Egyházban.

A klerikalizmusnak közvetlen következménye a szigor, merevség. A klerikalizmus egyik dimenziója a hatodik parancs köré szerveződő kizárólagos erkölcsi fixálódás.     

A klerikalizmus kirekeszti, elítéli, reményétől megfosztja és lekicsinyli Isten népét.

A teljes beszélgetés szövege spanyol nyelven itt olvasható.

Fordította: Jézsó Tamás

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr9615191824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása