Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Vallás és LMBT: zsidó-muszlim-keresztény kerekasztal

2020. május 27. - Rita Perintfalvi

Hodász András katolikus pap sajnos nem fogadta el a beszélgetésre való felkérést, de Perintfalvi Rita teológus mégis szeretne üzenni neki is valamit az ún. "melegkigyógyító terápiák" kapcsán: "Hodász András atya, Szőnyi Szilárd újságíróval együtt egy tudománytalan pozíciót képviselt abban a tavalyi köztévés műsorban, ahol az ún. "melegkigyógyító terápiát" propagálták. A pszichológia vagy pszichiátria ma már teljesen elveti ezeket az eljárásokat, mivel egyáltalán nem működnek. Akkor nagyon megijedtem, hogy az, ami az USA-ban kb. egy évtizede megjelent, akkor az megjelenik Magyarországon is. Ez a reparatív terápia.

Amikor a melegeket meg akarják szerelni úgymond, mintha egy elromlott autó lennének és ha megjavítjuk a bennük levő hibát, akkor majd jól fognak működni. Az USA-ban indult ez a jelenség, például az Exodus nevű szervezettel, de ezek az amerikai szervezetek elterjedtek közben Európában is. Hatalmas pénzeket küldenek Európába amerikai neoprotestáns vallási szervezetek, hogy ezt a szemléletet Európában is minél jobban elterjesszék. És sajnos ez a "terápiás" gyakorlat a katolikus egyház biz. szélsőséges köreiben is megjelent. Tehát mindez már nemcsak a neoprotestáns kisegyházakban, kis közösségekben, szektákban dívik, hanem megjelent pl. a katolikus egyházban is.

Miről van itt szó? Amellett, hogy arról beszélnek, hogy a melegség kigyógyítható, arról is beszélnek, hogy a melegségnek van egy démona. Ugyanúgy ahogy van démona a drognak, az alkoholnak, úgy a melegségnek is van - mondják ők - s ezért ezt ki kell űzni. Néha még az ördögűzés gyakorlatát is hozzákapcsolják, rettenetesen sötét, középkori és ijesztő módon. Amivel tényleg nagyon sok ember pszichéjét teszik tönkre. Miért?

Miért óriási probléma ez, ha csak pszichológiailag nézem meg? Azt mondják a meleg embereknek, hogy ez egy betegség, ez gyógyítható, neked ezt csak akarnod kell, az Isten ezt akarja. Az Istentől te megkapod a szükséges kegyelmet, hogyha te nem tudsz megváltozni, akkor ennek egyetlen egy oka lehet: az, hogy a te hited az gyenge. Vagyis jön egy lelki, egy verbális abúzus, amit rányomnak az illetőkre. Figyelték ezt a jelenséget pl. az Amerikai Pszichológia Társaság ill. az Amerika Pszichiátriai Társaság és látták, hogy a fiatalok körében hatalmasat ugrott az öngyilkosságok száma. Mert ez a "terápia" azokban a fiatalokban, akik változni akarnak, de képtelenek rá súlyos rombolást okoz. Hiszen a homoszexualitás nem gyógyítható, de belemennek ebbe a folyamatba, majd csalódnak önmagukban, csalódnak az istenképükben is. És nagyon sokszor lesznek öngyilkosok.

Tehát ez egy borzasztóan veszélyes "terápia", amit éppen pár héttel ezelőtt pl. Németországban betiltottak. Most meg fog majd jelenni az az igény, hogy az EU egységesen tiltsa be ezt a nagyon káros gyakorlatot, de valószínű, hogy ez Kelet-Közép-Európában nem fog átmenni, ahogy nem ment át az Isztambuli Egyezmény sem. Egy kicsit tartok attól, hogy ha az Isztambuli Egyezmény le lett söpörve az asztalról, és lesznek olyan egyéb kérdések is, amik bizony társadalmilag is rombolóak tudnak lenni és oda sem fogunk tudni beleállni, arra sem fogunk kellőképpen odafigyelni, hanem jönnek ezek a veszélyes, vallásilag fanatikus maszlagok, amit próbálnak elhinteni a sajtó mindenféle formájában. És ha egy katolikus sztárpap ebbe beleáll, akkor az ő követeinek tömege, akik jobbára fiatalok, tényleg azt fogják gondolni, hogy ők meggyógyulhatnak, megváltozhatnak, mert ezt az atya mondja, egy olyan ember, akinek a szavára hallgatnak. Tehát itt van egy spirituális abúzus is ebben az egészben, mert olyan valaki mondja ezt, akinek spirituális hatalma van. Ezért is nagyon fontos, hogy erről a kérdésről beszéljünk, tényleg szakmai szemmel és egzaktul." - Perintfalvi Rita egyik válasza, ami a beszélgetésben hangzik el. 

Mindannyiunknak számos identitása van. Sokszor úgy gondoljuk, egyik kizárja a másikat, vagy ezek nem férnek össze egymással. A különböző vallások és az LMBTQ+ közösség kapcsolata igencsak szerteágazó. Pedig mindannyian tudjuk, hogy élnek vallásos LMBTQ+ emberek. Ezen társainknak sok más társadalmi stigma mellett, rendszerint meg kell birkózniuk az adott vallás ítéletével és sok esetben a közösség kirekesztésével is. Valóban összeférhetetlen a kettő? Kinek tehetjük fel kérdéseinket? Kihez fordulhatunk hitünkkel? Hogyan férhet meg egymás mellett a vallás és az LMBTQ+ identitás és/vagy orientáció?

Meghívott vendégek:
dr. Büchler Tamás - CEJI Európai Program Koordinátor
Lénárd Anna - sétakurátor
Dr. Perintfalvi Rita - progresszív teológus

Moderál: Schäffer János esztéta - Diverse Youth Network

 

 

valla_s_e_s_lmbt.jpg

A teljes beszélgetést ezen a linken tudjátok meghallgatni

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr9715719186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása