Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Anna Soupa katolikus teológusnő pályázik Lyon érseki posztjára

2020. május 28. - Jézsó Tamás

A 73 éves katolikus teológusnő legfőbb célja, hogy ráirányítsa a figyelmet arra, hogy a nők teljesen láthatatlanok a katolikus egyházon belül.

teologa-biblista-anne-soupa_2235086486_14640585_667x375.jpg

Ferenc pápa március elején elfogadta Philippe Barbarin lyoni érsek lemondását, aki, bár tudomása volt kiskorúakat szexuálisan bántalmazó papok bűntetteiről, azokat nem jelentette az illetékes hatóságoknak. Az érsekség most várja az új főpásztor beiktatását és erre a pozícióra jelentkezett be Anna Soupa biblikus teológus, aki egy reformista katolikus mozgalom vezetője hazájában.

Miért lenne ez őrültség? Én miért ne lehetnék püspök? Miért ne lehetne egy nő elöljáró az egyházban? Ezeket a gondolatokat kéne elültetni a katolikus nők fejében.

Anna természetesen nem táplál hiú reményeket a végkimenetel szempontjából a hatályos kánonjogot ismerve, igazi célja, hogy valódi párbeszéd kezdődjön a laikusok és a nők egyházon belüli szerepéről.

A nők a nagy vesztesei napjaink egyházának. A nők helyzete a katolikus egyházban botrányos.

Ezzel a kezdeményezésével azokat nőket szeretné lelkesíteni, akik korlátozva érzik magukat az egyházi hierarchia által.

A katolikus egyház nem mindig érti jól meg a modern világ változásait és sokszor nehézsége adódik az időszerű és hasznos folyamatok integrálása terén. Ezért rajtunk múlik, az alapzaton, hogy segítsünk neki megértetni ezeket a folyamatokat.

anne-soupa-teologa_2235686420_14647608_660x371.jpg

Anna beszél a francia katolikus egyház struktúrájáról és nagy reményekkel üdvözli a német nyelvterületű helyi katolikus egyházak progresszív intézkedéseit:

Ferenc pápa Evangelii Gaudium (Az evangélium öröme) kezdetű apostoli buzdításában arra hív bennünket, hogy harcoljunk a klerikalizmus ellen. A francia katolikus egyház eddig semmit sem tett ezért a harcért, ugyanúgy a régi modell szerint halad, annak ellenére, hogy az már nem működik. Nálunk nem folyik érdemi vita az egyház jövőbeni intézményi-, szervezeti felépítéséről, szemben a német és svájci modellel, ahol már kezdik előtérbe állítani a laikusokat és a nőket is. Ezek nagyszerű változások, miért ne vezethetne laikus egy egyházmegyét?

 

Forrás:

https://www.religiondigital.org/mundo/Anne-Soupa-puedo-obispo-mujeres-iglesia-lyon-barbarin_0_2235676414.html 

https://www.vidanuevadigital.com/2020/05/26/la-teologa-anne-soupa-se-postula-para-ser-la-nueva-arzobispa-de-lyon-por-que-no-yo/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr7615727072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása