Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Oprah Winfrey beszélget Pema Chödrön, buddhista szerzetesnővel

2020. szeptember 02. - Tokai Zsófi

Pema Chödrön Amikor minden darabokra hullik 2019-ben megjelent könyvéről Oprah Winfrey beszélgetett a majdnem egy éve megjelent videóban. Az interjú során a buddhista szerzetesnő nem csak arról beszélt, hogy a buddhista gyakorlatok hogyan segíthetnek minket egy tisztább és együttérzőbb tudatállapothoz, hanem arról is nyilatkozott, mit gondol a Shambala buddhista közösségben elkövetett szexuális erőszak esetekről. 

Csögyam Trungpa egyik legelső tanítványaként Pema Chödrön volt az első amerikai nő, akit hivatalosan szerzetesnővé avattak, pontosan 1981-ben, majd a Csögyam Trungpa által alapított Shambala közösség egyik kiemelkedő tanítójává vált. Oprah rákérdezett, hogy mit érzett a szerzetesnő, amikor kiderült a Shambala jelenlegi vezetőjéről, Szakjong Mipham, Csögyam Trungpa fiáról is, hogy szexuális visszaéléseket követett el a közösség tagjai ellen. Chödrön azt nyilatkozta, hogy haragot érzett iránta. Szomorúság is megjelent benne, de nem csak Mipham felé, hanem a közösség felé is, hiszen a kezdetek óta jelen volt a gyülekezet életében. Ugyanakkor üdvözölte a #MeToo mozgalom által elindított tudatosságot, amely felhívta a társadalom figyelmét a nők elleni szexuális erőszak súlyosságára.  

pemaoprah.jpg

kép forrása: https://tricycle.org/trikedaily/pema-chodron-oprah-interview/

Cikk forrása: https://www.lionsroar.com/watch-pema-chodron-sits-down-for-new-oprah-interview-addresses-shambhala-scandals/

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr5016185582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása