Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Igazságosabb és testvéribb világ felépítése

Mindnyájan testvérek - Ferenc pápa szociális enciklikája

2020. október 06. - Jézsó Tamás

Vasárnap hozták nyilvánosságra Ferenc pápa szociális enciklikáját, melynek célja egy igazságosabb és testvéribb világ felépítése.  Az enciklika címe (Mindnyájan testvérek - Fratelli Tutti)  Assisi Szent Ferenc „Intelmeiből” származik.

Ferenc pápa legújabb enciklikája nyolc fejezetből áll és összegzi a Szentatya eddigi munkásságát.

fffffnueva-enciclica-papa-osservatore-romano_2274682516_14968027_660x371_1.jpg

Az enciklikában a pápa ír a demokrácia, a szabadság, az igazságosság megcsúfolásáról, amely korunkat jellemzi, a kizsákmányoló piaci logikáról, az önzésről, a leselejtezés kultúrájáról, az egyre erősödő munkanélküliségről és rasszizmusról, a nők kiszolgáltatottságáról. Olyan problémák ezek, amelyek csak globálisan kezelhetőek:

testvérek vagyunk, egy Isten gyermekei, mindannyian ugyanabban a csónakban evezünk, és egy globalizált és szoros kapcsolatban álló világban csakis együtt menthetjük meg magunkat.

  A „falak kultúrája" helyett a befogadás kultúrájává kell válnunk, mert egy beteg társadalomban - mely érzéketlen a szenvedőkkel szemben - arra kaptunk meghívást, hogy közel kerüljünk egymáshoz

 felelősek vagyunk egy olyan társadalom felépítésében, amely képes a befogadásra, az integrációra és a szenvedők sorsának enyhítésére

A méltó élethez való jogot senkitől sem lehet megtagadni, emeli ki a pápa, mivel a jogok határok nélküliek. Senkit sem lehet kirekeszteni, attól függetlenül, hogy hol született:

el kell kerülni a nem szükséges migrációt, helyben teremtve meg az ott maradáshoz szükséges életfeltételeket, de tiszteletben kell tartani a másik jogát, hogy máshol keressen jobb életet

A magántulajdonhoz való természetes jog mindig másodlagos a teremtett javak egyetemes elrendeltetésének alapelvéhez viszonyítva: 

a világrendszerek járvánnyal szembeni sebezhetősége megmutatta, hogy nem lehet mindent a piac szabadságával megoldani

A politikát a jótékony szeretetnek kell irányítania a közjó érdekében, szemben a populizmussal, amely figyelmen kívül hagyja a „nép” fogalmának legitimitását, a konszenzusokat saját hasznára aknázza ki.

Az ENSZ reformra szorul, Ferenc pápa sürgeti, hogy az Egyesült Nemzetek konkrétan valósítsa meg a gyakorlatban a „nemzetek családja” fogalmat, gyökeresen küszöbölje ki a szegénységet és védelmezze az emberi jogokat, mozdítsa elő a jog erejét az erő jogával szemben.

papa-francisco-fratelli-tutti_1.jpg

Erkölcsi és humanitárius követelmény a fegyverkezés helyett egy világalap létrehozása az éhezés ellen. Ma már nem gondolhatunk egy „igazságos háború” lehetőségére, hanem erőteljesen ismételten le kell szögezni, hogy „Soha többé háborút!”.

Az enciklika végén a pápa kifejti, hogy a terrorizmus nem a vallásból, hanem a vallási szövegek téves értelmezéséből fakad, valamint az éhséget, szegénységet, igazságtalanságot és elnyomást létrehozó politikák következménye. A vallások közötti béke útja lehetséges és garantálni kell a vallásszabadságot, minden hívő alapvető emberi jogát.

A Felszabtéren hamarosan részletesen is ismertetjük Ferenc pápa szociális enciklikáját.

Forrás: 

https://www.vaticannews.va/hu/papa/news/2020-10/papa-enciklika-mindnyajan-testverek-szocialis-globalis.html

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr4416228190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása