Felszabadító gondolatok hitről, spiritualitásról, társadalomról. Nyitottan, merészen, kritikusan.

Felszabtér

Miért fontos az éberség (mindfulness) gyakorlása koronavírus idején?

2020. március 19. - Tokai Zsófi

Mi is pontosan a mindfulness vagyis a buddhista éberség gyakorlat? A mindfulness gyakorlása éberségre ösztönöz minket a hétköznapi cselekedeteinkben. Megválaszthatjuk azt, hogyan reagálunk egy helyzetre, ahelyett, hogy automatikus üzemmódban cselekednénk. Például most koronavírus idején több fórumon olvashatjuk, hogy ne érjünk az arcunkhoz, hogy így elkerüljük a fertőzést. De könnyű mondani, mint tényleg gyakorlatba ültetni és megszakítani azt a beidegződött szokásunkat, hogy folyamatosan az arcunkhoz érünk.

koronatime.jpg

kép forrása: tinybuddha.com

A jó hír az, hogy a mindfulness technika pont azt tanítja nekünk, hogyan legyünk éberek az automatikus viselkedéseinkkel kapcsolatban, hogy ne a megszokott módon reagáljunk, hanem tudjunk választani egy újfajta válaszreakciót. A mindfulness viselkedés olyan, mint egy villám, megvilágítja a berögzült sémáinkat, így felülvizsgálhatjuk azokat és képesek leszünk máshogy viselkedni. Az éberség, vagyis a tudatos jelenlét nélkül nem fogjuk tudni megváltoztatni az adott viselkedést. Az éberség ezért mindig az első lépés. Vegyük példának azt a berögzült viselkedést, hogy nem piszkáljuk az orrunkat nyilvános helyeken. Annak ellenére, hogy a négy fal között viszont csináljuk, automatizáltuk azt a szokást, hogy az utcán nem fogjuk elkezdeni piszkálni az orrunkat, megálljuk akkor is, ha késztetést érzünk rá.

Most nézzük meg a négy fő lépést ahhoz, hogyan használhatjuk a mindfulness technikát a fertőzés megelőzésében:

  1. segít abbahagyni a rossz szokásainkat
  2. megalapozza az éberséget, amit hasznosíthatunk abban, hogy jobb szokásokat alakítsunk ki
  3. a rendszeres éberség meditáció fokozza az immunrendszerünk működését
  4. a média éber használatával jól informáltak maradhatunk, de nem fogunk pánikba esni

1. Hagyjuk abba a rossz szokásainkat!

Melyek azok a viselkedések amikről azt mondják, hogy abba kéne hagynunk, hogy megállítsuk a fertőzés terjedését? 

  1. ne piszkáljuk az arcunkat, különösképpen a szánkat, orrunkat, szemünket
  2. ne a tenyerünkbe tüsszögjünk, hanem használjunk zsebkendőt (majd dobjuk ki) vagy inkább a könyökhajlatunkba tüsszögjünk
  3. kerüljük a kézfogást és az ölelkezést

Amikor hozzá akarunk érni az arcunkhoz, azt megelőzi általában az, hogy elkezd valahol viszketni, azért automatikusan megvakarjuk. Ahelyett, hogy rögtön cselekednénk, próbáljuk megfigyelni a viszketési ingert. Mi történik az ingerrel, ha nem csinálunk semmit? Figyeljük meg a megjelenő érzeteket és érzéseket: milyen érzések jönnek fel bennünk, amikor megálljuk, hogy megvakarjuk az arcunkat? Mit érzünk az arcbőrünkön, ha nem vakarjuk meg? El fog múlni a viszketés? Vagy csak rosszabbodik a viszketési inger?

Akik szoktak meditálni, azoknak ismerős lehet az a gyakorlat, hogy nem vakarjuk meg rögtön az arcunkat, ha viszketési ingert észlelünk. Az impulzív cselekvés helyett a megfigyelés állapotában időzünk és éberen vizsgáljuk a késztetéseinket. 

Ha nagyon nehéz megállni, hogy cselekedjünk, képzeljük el azt, hogy ha hozzáérünk az arcunkhoz, akkor otthagyunk egy fekete pöttyöt. Mindeközben térjünk visssza ahhoz, hogy figyeljük a légzésünket. Ezt a feladatot próbáljuk meg felidézni ahányszor megjelenik a viszketési inger a nap folyamán. Eleinte azt tapasztalhatjuk, hogy akkor vesszük észre, mit csinálunk, amikor már majdnem az arcunkhoz érünk, de ez már jó jel az éberségre. Gyakoroljuk tovább a fent említett technikát, így egyre inkább kialakítjuk magunkban az éberséget, és hamarabb észre vesszük, hogy mikor fog megjelenni az inger, hogy az arcunkhoz érjünk.

Miközben ezt a gyakorlatot leírtam (a fordító) csak a végén vettem észre, hogy már kétszer is hozzáértem az arcomhoz. Tudatosítottam azt, hogy amiről írok, az nagyon egyszerűnek tűnik, mégis a gyakorlatba ültetése már azért bonyolultabb, hiszen észre se vettem, csak a legvégén, hogy teljesen automatikus módon megvakarom az arcomat, körülbelül percenként. 

2. Válasszunk jobb szokásokat

Olyan pozitív szokások kialakítása, mint például a hosszabb ideig (20 mp.) tartó kézmosás, a társas érintkezés kerülése (körülbelül 2 méter távolság tartása) vagy náthás és influenzás tünetek esetén való otthon maradás szintén segít megakadályozni a vírus terjedését. 

Éber kézmosás

Az éber kézmosás gyakorlata már több éve ismert egyes kórházakban. Lényege, hogy amíg kezet mosunk addig mélyedjünk el a víz érintésében (meleg, hideg, jóleső?), a szappan illatában és érintésében, és a külső zajokban. Ezáltal két hasznos dolgot is gyakorlunk: el tudjuk nyújtani a kézmosás idejét, így kitöltjük a megfelelő időt ahhoz, hogy elpusztítsuk a vírusokat, továbbá még élvezni is tudjuk a pillanatot, így nem csak nyűgként tekintünk már a folyamatra, plussz az idegrendszerünk is pihenhet kicsit egy stresszes nap után. 

Társas érintkezések kerülése

Az emberek és a zsúfolt helyek kerülése úgy néz ki az egyik leghatásosabb szokás, amit kialakíthatunk annak érdekében, hogy lelassítsuk a járvány terjedését és így ne terheljük le az egészségügyet. Miközben figyelünk arra, hogy ne érintkezzünk másokkal, ne felejtsük el azt, hogy mégis maradjunk kapcsolatban a szeretteinkkel, ne izoláljuk el magunkat teljesen a világtól. Most sokkal inkább szükség van a közösségi összetartásra, mint eddig bármikor. Ha meditációs gyakorlatra van szükségünk követhetjük például Jack Kornfield buddhista gyakorlót és pszichológust a soundcloudon vagy egy másik online kezdményezést (tenpercenthappierlive), ahol szintén buddhista meditációkat és a jelenlegi szorongásokkal teli helyzetre való reflektív beszélgetést hallgathatunk buddhista tanítókkal. 

3. A rendszeres éberség meditáció segíti az immunrendszer működését

Több tanulmány is bizonyítja, hogy az éberség meditáció segít csökkenteni az általános stressz-szintet, javítja az életminőséget és fokozza az immunitást. Egy legyengült immunrendszernél magasabb a COVID-19 vírus szövődményeinek a kockázata. Itt természetesen nem arról van szó, hogy a meditáció a tuti megoldás a fertőzés elkerülésére, azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a régebb óta meditációt folytató emberek beszámolói szerint kevesebbszer lesznek náthásak vagy kapják el az influenzát. 

4. Éber médiahasználat: maradjunk informáltak, de ne essünk pánikba!

Könnyű beleesni a szorongás vagy akár a pánik állapotába, mikor minden médiafelületről a koronavírussal kapcsolatos információ ömlik ránk. A mindfulness gyakorlat bizonyítottan csökkenti a szorongást. Miközben megjelenik bennünk a szorongás az aggódás vagy a pánik érzete, az éberség gyakorlásával tudatosíthatjuk, megvizsgálhatjuk ezeket az állapotokat, és nem kell elnyomnunk őket, abba a csapdába esve, hogy ezzel átmenetileg megszüntetjük a szorongásunkat, mivel a lehasítás nem fogja hosszú távon megoldani a problémáinkat. A légzésünk figyeléséhez való folyamatos visszatérés, illetve a testi érzeteink megfigyelése segít helyesen kapcsolódni a jelen helyzetünkhöz, ahelyett, hogy beleessünk abba, hogy a jövő miatt rettegünk végeláthatatlanul. Nem csak magunknak, de a világnak is segítünk azzal, ha az éberség alapelveit hasznosítjuk a mindennapjainkban: ha figyelünk a mentális egészségünkre, akkor nyugodtan és egymást segítve tudunk együtt élni ebben a megpóbáltatásokkal teli időszakban.   

 Az eredeti cikket részben fordította, kiegészítette és összefoglalta: Tokai Zsófia 

A bejegyzés trackback címe:

https://felszabter.blog.hu/api/trackback/id/tr6915535230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása